Новости

Contactless business: administrarea afacerii online

Investitorii care vor să dezvolte o afacere în Moldova nu vor mai trebui să se prezinte fizic pentru asta la ghișeul autorităților publice în Republica Moldova. Statul vrea să digitalizeze la maxim toate procesele de constituire a afaceri, administrării acesteia, interacțiunii antreprenorului cu angajații și cu alte companii, cu autoritățile și organele de control, CNAM, CNAS etc.

 

Despre asta a anunțat Iurie Țurcanu, Viceprim-ministrul pe digitizare, președintele Consiliului consultativ pentru digitalizarea economiei – iConsiliu, din cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Potrivit lui Iurie Țurcanu, pe parcursul anilor în Moldova s-a efectuat digitizarea mai multor procese și servicii, însă cele esențiale pentru business nu sunt finalizate ”cap-coadă”, gradul lor de adopție e mai jos decât ar trebui, iar marketarea nu a fost pusă bine la punct.

Scanarea întregului spectru de servicii publice pentru business din punct de vedere a digitalizării lor și digitalizarea  celor care au fost ”uitate” se va face în cadrul Inițiativei Contactless Business in Moldova, lansat la ședința iConsiliului. În acest proces o echipă de experți, cu suportul membrilor Consiliului Economic și ai  partenerilor de dezvoltare ai RM, vor ”scana” elementele lipsă în întreg procesul de digitizare a afacerii care să permită investitorilor, inclusiv din diasporă, să deschidă on-line și să administreze din orice colț al lumii o afacere în Moldova.   

În primul rând, se vor elimina impedimentele pentru acordarea INDPului investitorilor străini (esențial pentru înregistrarea și administrarea afaceri la distanță). Urmează asigurarea aplicabilității eKYC și MobiSign pentru diasporă și investitorii străini, ceea ce înseamnă recunoașterea electronică a clientului și posibilitatea aplicării la servicii electronice pentru business la distanță. Asigurarea serviciilor notariale în format digital și accesibilitatea lingvistică a serviciilor publice pentru investitorii străini – formulare, documente de constituire, acte permisive, interacțiune cu Agenția Servicii Publice etc – toate și în engleză. 

Un alt set de amendamente vizează relațiile de muncă la distanță și protecția angajatului. Astfel, printre priorități se regăsesc legalizarea muncii la distanță prin clarificarea regimurilor salariului, eliminarea permisului de ședere în RM, modalitatea achitării taxelor, inclusiv a TVA, precum și a contribuțiilor sociale pentru cei ce vor munci la distanță, inclusiv de peste hotare etc.

Prezent la eveniment Dumitru Alaiba, ministrul economiei a menționat că ”În Moldova pot fi realiza aceste obiective pentru că, dacă în Estonia a fost posibili ca toate serviciile pentru antreprenori să fie trecute pe on-line, atunci este posibil și la noi. Acest lucru mai este și fezabil economic, deoarece în aceiași Estonie  dacă s-a făcut digitizarea multor servicii, se  economisesc anual 2,5% din PIB.”

Propunerile de digitizare a economiei deja promovate și cele care se propun fac Moldova o destinație foarte atractivă pentru investitori, a menționat John Riordan, Șeful adjunct al misiunii USAID în Moldova. Acest pachet de digitalizare a economiei este crucial pentru dezvoltarea economiei în situația de incertitudine care persistă în regiune și reprezintă viitorul.

Digitizarea administrării afacerii este ceva imperativ pentru Moldova, a menționat la rândul său Șeful Secretariatului Consiliului Economic Ion Lupan. ”Avem război în regiune, nu avem o penurie de forță de muncă, nu avem resurse energetice sau naturale. De asta pentru a deveni competitivi, din punct de vedere al destinației investiționale, Moldova trebuie să-și simplifice la maxim reglementarea afacerii. Asta înseamnă să avem cât mai puține restricții în procesul de inițiere și administrez a afacerii.

Inițiativa Contactless Business face parte din Foia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

651 просмотры

Дата публикации:

23 Ноябрь /2022 08:15

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Consiliul Economic | afaceri | digitalizare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon