Новости

Numărul contravențiilor din domeniul activității de întreprinzător și fiscalității au sporit cu circa 10%

În anul 2022, au fost constatate 685,2 mii de contravenții sau cu 55,9 mii mai multe comparativ cu anul 2021, dintre care Serviciul Vamal a constatat 1,3%, iar autoritățile subordonate Ministerului Finanțelor – 0,8%, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică.

 

Pe categorii de contravenții, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările în domeniul circulației rutiere (71,2% din total sancțiuni aplicate), fiind în creștere cu 20,9% față de anul 2021.

 

Conform datelor, în cazul contravențiilor ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile mobiliare au fost constatate 35,1 mii de contravenții, fiind cu 9,9% mai mult comparativ cu anul 2021.

 

Ulterior, au fost adoptate 33,8 mii de decizii de aplicare a sancțiunii, principala sancțiune pentru această categorie de contravenții fiind amenda. Concomitent, pentru 1331 de contravenții a fost aplicată confiscarea, iar pentru 56 de contravenții a fost aplicată ridicarea contra echivalentă a obiectului.

 

În această categorie au predominat încălcarea regulilor vamale, fiind aplicate amenzi în 10,4 mii de cazuri (30,8% din total amenzi aplicate pentru această categorie).

 

Amenzile privind încălcările cu privire la desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător au constituit 25,5% în totalul amenzilor aplicate pentru această categorie de contravenții, după care a urmat încălcarea regulilor privind vinieta – 13,0% și încălcarea regulilor de exploatare a echipamentelor de casă și de control – 9,4%.

 

 

Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de comerț au constituit 6,1% în structura amenzilor, iar pentru încălcarea legislației și a regulilor din domeniul asigurării obligatorii de asistență medicală – 5,3% din amenzi.

 

BNS mai informează că nivelul de încasare a amenzilor aplicate diferă în funcție de categoria de contravenții.

 

Astfel, cea mai mare rată de încasare a amenzilor aplicate a fost înregistrată pentru contravențiile din domeniul agricol și sanitar-veterinar – 49,2%, domeniul circulației rutiere – 44,6%, regimul din transporturi – 43,6% și domeniul protecției mediului – 43,3%.

 

Cea mai mică rată de încasare s-a atestat în cazul contravențiilor care afectează drepturile reale – 16,3% și activitatea autorităților publice – 20,4%.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Национальное бюро статистики РМ | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

334 просмотры

Дата публикации:

04 Май /2023 07:59

Тематика:

Новости

Ключевые слова

contraventii | activitate antreprenoriala

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon