Новости

CSE a decis aplicarea restricțiilor la importul unor mărfuri agricole

 

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, prin Dispoziția nr. 87 din 4 octombrie 2023, reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole.

 

Astfel, importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui va fi permis în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

 

Necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui constă în a menține piața internă a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil. Cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

 

 O altă decizie adoptată se referă la piața energiei regenerabile și reglementarea regimului fiscal al procedurilor de echilibrare necesare atunci când producătorii de energie verde produc mai multă sau mai puțină energie decât au prognozat. Necesitatea adoptării acesteia este dictată de intrarea în vigoare, de la 1 iunie 2022, a regulilor pieței europene în lipsa unui regim fiscal adaptat. Membrii Comisiei au aprobat parametrii tehnici necesari pentru buna funcționare a pieței.

 

Totodată, Dispoziția mai prevede alocarea 1,7 milioane lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul al doilea, iar alte 272 mii de lei – centrelor din subordinea autorităților locale de nivelul întâi.

 

Dispoziția nr.87 din 4 octombrie 2023 poate fi consultată aici.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

568 просмотры

Дата публикации:

09 Октябрь /2023 07:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

produsele agricole | import de marfuri

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon