Новости

Cuantumul salariului minim pe țară pentru anul viitor ar putea constitui 5 mii lei

 

Cuantumul salariului minim pe țară, începând cu 1 ianuarie 2024, ar putea constitui  5000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în mediu pe lună), ceea ce reprezintă 29,58 lei pe oră.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat proiectul hotărârii de Guvern privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară pentru anul 2024, ce a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali de astăzi, 27 noiembrie.

 

Potrivit Legii nr. 1432/2000 privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, salariul minim pe lună, precum și salariul minim pe oră calculat pornindu-se de la norma lunară a timpului de muncă, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, după consultarea cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova și se reexaminează cel puțin o dată pe an.

 

Amintim, începând cu anul 2023, Guvernul a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% până la 4000 de lei, iar prin acest proiect, se propune majorarea cuantumului salariului minim pe țară cu 25,0%, ceea va constitui 5000 lei.

 

Cuantumul salariului minim pe țară, stabilit în mărime de 5000 lei, este argumentat de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabit la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă.

 

Conform estimărilor, majorarea cuantumului salariului minim pe țară cu 25% implică creșteri salariale pentru circa 36,0 mii de salariați din sectorul bugetar.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

4288 просмотры

Дата публикации:

27 Ноябрь /2023 15:47

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

salariu minim pe țară

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon