Новости

Dezvoltarea industriei autohtone: ce programe și facilități se propun antreprenorilor

Republica Moldova are locul său în industria mondială a automotivelor, oferind o bună locație și alte oportunități pentru investitorii în domeniul respectiv. În acest sens, țara noastră găzduiește companii cunoscute la nivel mondial, care operează linii de producție pentru componente electrice și electronice pentru autovehicule, huse pentru scaune și mașini și alte produse etc.

 

În acest context, în aceste zile în țara noastră se defășoară evenimentul „Moldova Electronics Forum & Industrial Suppliers and Engineering Forum" - o platformă importantă de dezvoltare a IMM-urilor din Moldova și integrarea acestora în lanțurile valorice globale, precum și de formare a competențelor industriale și inginerești în Republica Moldova.

 

Pentru dezvoltarea industriilor din țara noastră, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprnoriatului (ODA) oferă o serie de programe. După cum a menționat directorul ODA, Dumitru Pîntea, organizația are o serie de programe deja cunoscute, cum ar fi programele de granturi, care susțin facilitarea accesului la credite, iar în curând urmează a fi lansat un program care să ajute antreprenorii, în contextul în care ratele de dobândă la credite au crescut semnificativ în ultima perioadă.

 

 Problemele producătorilor autohtoni nu țin doar de acces la finanțare, adică granturile sau creditele cu dobândă redusă nu rezolvă în totalitate problemele. Există o serie de constrângeri care inhibă dezvoltarea afacerilor, cum ar fi: nivelul scăzut de competitivitate, tehnologie învechită, cunoștințe insuficiente privind aplicarea noilor tehnologii care îmbunătățesc producția, lipsa cunoștințelor privind tehnicile de export și piețele de desfacere sau chiar lipsa de parteneri și clienți externiÎn acest context, ODA împreună cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării vine cu o nouă abordare și un un nou program destinat furnizorilor – Creșterea capacităților de export (Furnizori Locali). Acest program este, de fapt, o nouă componentă a Programului de internaționalizare, care vine să ajute antreprenorii din RM să se integreze în lanțurile valorice regionale, dar și internaționaleIntegrarea în lanțurile valorice va aduce multe avantaje - sporirea exportului, investiții, noi piețe de desfacere, inovații și transfer de tehnologii și cunoștințe, ce vor îmbunătăți performanțele întreprinderilor, a menționat directorul ODA.

 

Suportul oferit de ODA pentru creșterea competitivității și internaționalizarea IMM-urilor include atât suport pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a afacerii, precum și suport pentru procurarea de imobilizări corporale și necorporale, cum ar fi: echipamente, mașini, utilaje, instalații, software, procurarea de spații destinate realizării activității, înregistrării mărcilor și lincețelor, materii prime necesare etc. Mai multe detalii aici.

 

Totodată, în contextul crizei energetice, când autoritățile recomandă trecerea la surse alternative de energie, ODA implementează Programul de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice, finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului fiind de maxim 80% din suma proiectului investiţional, dar nu poate depăşi suma de 500.000 lei, iar contribuția proprie este de minim 20%.

 

 

În cadrul evenimentului mai au loc întâlniri B2B matchmaking pentru a oferi atât companiilor moldovenesti, cât si celor internationale, posibilitatea de a se întâlni si a explora oportunitati de cooperare și de a stabili relatii reciproc avantajoase.

 

De asemenea, ODA împreună cu partenerii săi au posibilitatea de a identifica potențiali cumpăratori din rândul întreprinderilor internationale pentru produse/servicii, dacă întreprinderea își creează un profil pe portalul https://businesslink.md/register-to-db/

 

 

Evenimentul este organizat de ODA, în parteneriat cu Asociatia Companiilor din Industria Electronică din Moldova si Agenția de Investiții,  cu sustinerea Agentiei de Cooperare Internatională a Germaniei (GIZ), fiind la cea de-a treia ediție.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)

615 просмотры

Дата публикации:

12 Май /2023 11:14

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Antreprenorii | Industria

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon