Новости

Din luna iulie va fi disponibil programul Prima Casă Plus

Programul Prima Casă Plus va fi disponibil pentru cetățeni, începând cu luna iulie 2024, iar până atunci Guvernul va finaliza toate procesele necesare, pentru a simplifica procedurile de accesare. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Astfel, va fi extinsă lista de beneficiari - la program vor putea participa și reprezentanții profesiilor libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii și alte persoane care pot să demonstreze un venit. De asemenea, va crește plafonul maxim de creditare de la 1 milion până la 2,5 milioane de lei, cu o rată fixă de 7,63%, iar durata maximă a creditului va fi extinsă de la 25 până la 30 de ani.

 

O altă noutate ține de majorarea cotei de garantare a creditului de către stat de la 50% la 70%, pentru locuințele cumpărate în afara municipiului Chișinău. Pentru locuințele din capitală, date în exploatare cu până la 10 ani până la depunerea cererii, cota va crește de la 50% până la 65%. 

 

Cei care participă deja la program pot beneficia de o recreditare sau schimbare a creditorului prin intermediul programului Prima Casă Plus. În același timp, cei care au o locuință nu mai mare de 50 de metri pătrați vor putea depune dosarul pentru o locuință mai mare.

 

Totodată, un șir de proceduri vor fi simplificate, în beneficiul cetățenilor, prin digitalizarea proceselor și eliminarea unor certificate eliberate de Agenția Servicii Publice. 

 

Amintim, în anul 2018 a fost lansat Programul de stat „Prima casă” (aprobat prin Legea nr. 293/2017). Beneficiar poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar. Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, în sectorul public sau privat din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale, dar și să întrunească o serie de criterii stabilite la art. 4 din Legea nr. 293/2017.

Учреждения:

Правительство Республики Молдова

662 просмотры

Дата публикации:

29 Май /2024 08:52

Catalogul tematic

Налоговые новости

Ключевые слова

Guvern | prima casa | disponibilizare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon