Монитор ГНС

Directorul SFS a participat la o întrevedere cu ministra Finanțelor din Polonia

 

Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru a participat la o întrevedere cu ministra Finanțelor a Republicii Polonia, Magdalena Rzeczkowska, alături de ministra Finanțelor a Republicii Moldova, Veronica Sireteanu și secretara de Stat,  Olga Golban.


Discuțiile au vizat subiecte de fiscalitate, în contextul semnării Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea tehnică între Ministerele de Finanțe din Republica Moldova și Republica Polonia, document care va extinde relațiile de cooperare dintre cele două autorități pe subiecte de interes comun pe dimensiunea finanțelor publice, inclusiv componenta fiscală.


Ministra Veronica Șirețeanu a menționat că, obiectivul Ministerului Finanțelor și al autorităților din subordine este de a livra servicii la cel mai înalt nivel pentru contribuabili, inclusiv prin implementarea soluțiilor digitale performante precum și eliminarea barierelor în interacțiunea dintre instituțiile statului și contribuabil.

 

La rândul său, directorul SFS a declarat că autoritatea fiscală este lider la capitolul digitalizare, oferind un număr considerabil de servicii în format electronic: „Dezvoltarea sistemelor informaționale este și pentru noi o provocare. Expertiza Poloniei în acest este una necesară și suntem siguri că schimbul de experiență și bune practici ne va ajuta foarte mult în realizarea obiectivelor stabilite”.

De asemenea, Petru Rotaru a informat despre faptul că Serviciul Fiscal de Stat pune un accent deosebit pe promovarea conformării voluntare, în detrimentul activităților de control.

 


„În primul semestru al anului 2023, autoritatea fiscală a intensificat acțiunile de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislației fiscale, inclusiv prin majorarea numărului de vizite fiscale cu circa 80%. În context, a fost înregistrată o reducere semnificativă de circa 57% a numărului controalelor fiscale efectuate. Rezultativitatea controalelor fiscale efectuate constituie 99,4%. Totodată, pe fundalul diminuării numărului controalelor fiscale, ponderea sumelor încasate din totalul obligațiilor fiscale calculate în cadrul controalelor efectuate s-a majorat cu 52% față de perioada similară a anului 2022, ceea ce vorbește despre eficientizarea acțiunilor de control desfășurate, inclusiv planificarea lor, raportate la costurile de administrare fiscală suportate de instituție în acest sens”, a adăugat directorul SFS.

 

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

229 просмотры

Дата публикации:

20 Сентябрь /2023 09:38

Тематика:

Новости

Ключевые слова

acord de cooperare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon