Новости

BNM a stabilit lista băncilor de importanță sistemică

Banca Națională a Moldovei a stabilit băncile care sunt societăți de importanță sistemică (de tip O-SII) din Republica Moldova, Hotărârea nr. 35 din 3 martie a regulatorului fiind publicată în Monitorul Oficial din 11 martie curent.
 
Astfel, conform situației din 31 decembrie 2021, lista societăților de importanță sistemică a rămas neschimbată și include următoarele bănci:
  • C. MAIB S.A – cu rata amortizatorului de 1,5%
  • C Moldindconbank S.A. – cu rata amortizatorului de 1,0%
  • C. „VICTORIABANK” S.A. – cu rata amortizatorului de 1,0%
  • OTP Bank S.A. – cu rata amortizatorului de 0,5%.
 
Hotărârea a fost aprobată ținând cont de cerința revizuirii, cel puțin anuale, a amortizorului O-SII și în baza evaluării importanței sistemice a băncilor din Republica Moldova.
 
În conformitate cu art.63 alin.(7) din Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor BNM, în calitate de autoritate competentă, identifică băncile care sunt societăți de importanță sistemică.
 
Conform Metodologiei de identificare a societăților de tip O-SII din Republica Moldova, evaluarea băncilor în vederea identificării societăților de importanță sistemică constă în calcularea unui scor pe baza unor indicatori (activele totale, valoarea tranzacțiilor, depozitele atrase de la sectorul privat, credite acordate, valoarea instrumentelor financiare derivate extrabursiere etc.) la cel mai înalt nivel de consolidare,  pentru entitățile care intră sub jurisdicția BNM, inclusiv sucursalele din alte state.
 
Băncile care acumulează un scor final superior pragului de 425 puncte de bază vor fi recunoscute drept societăți de tip O-SII, ulterior fiind subiectul cerinței de menținere a amortizatorului de capital pentru importanță sistemică. Nivelul amortizatorului se stabilește în funcție de scorul final, aplicat în concordanță cu nivelele de importanță sistemică.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальный банк Молдовы

1031 просмотры

Дата публикации:

14 Март /2022 07:57

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

BNM | banci sistemice | anul 2022

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon