Новости

Cu privire la prezentarea Notei de informare ce vizează salariul și alte plăți achitate de către angajator angajaților săi, altor persoane fizice terțe în anul 2016

Despre aspectele prezentării Notelor de informare menționate am discutat cu șefa Secției impozite directe a Direcției metodologia impozitului pe venit și impozitare internațională din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Parascovia Cebotarenco. Ce ne puteți spune despre corectitudinea completării de către angajatori a Notelor de informare menționate? Angajatorii comit erori la completarea acestora? Care sunt cele mai frecvente erori comise? – Dacă să ne referim la corectitudinea completării Notei de informare (forma IALS 14), menționăm că Serviciul Fiscal de Stat depistează diferite erori la completarea acesteia. Astfel, cele mai frecvente erori sunt indicarea eronată a codurilor sursei de venit și aici pot fi menționate următoarele:
  • codul sursei de venit SEB se indică codul SERB, SRR;
  • codul sursei de venit ROY se indică ROYA;
  • se indică suma plății efectuate fără reflectarea codului.
Este de remarcat că pentru veniturile și câștigurile specificate la art. 901 din Codul fiscal, pentru care se aplică reținerea finală a impozitului pe venit (venituri cu codul sursei de profit: FOL, DIV, ROY, RCSb, PUB, NOR, LIV), impozitul se determină fără aplicarea scutirilor și deducerilor în timp ce în unele Note de informare (Forma IALS 14) prezentate de contribuabili în rândurile cu codul surselor de venit menționate se reflectă atât scutirile cât și deducerile (contribuția individuală de asigurări sociale și prime de asigurare obligatorie de asistență medicală), ceea ce este incorect. De asemenea, ținem să atenționăm că sunt stabilite cazuri în care angajatorii din domeniul IT completează în rândul cu codul sursei de venit SALa) suma scutirilor și a deducerilor, pe când, conform prevederilor art. 24 alin. 21 din Legea de punere în aplicare a titlurilor I și II ale Codului fiscal persoanele ce beneficiază de facilitate la impozitul de venit sunt private de dreptul utilizării scutirilor respective, precum și de a deduce suma contribuției de asigurări sociale și prime medicale. În ce mod contribuabilii care au comis erori la completarea Notele de informare (forma IALS 14) și (forma INR 14) pot să-și corecteze aceste dări de seamă? - În cazul depistării unor greșeli după prezentarea Notei de informare (forma IALS 14) sau a Notei de informare (forma INR 14), contribuabilul are dreptul să prezinte o notă de informare suplimentară. În această notă se indică numai rândurile în care au fost comise greşeli, respectând cerinţa ca numărul de ordine al rândului din nota de informare corectată să coincidă cu numărul de ordine al rândului din nota de informare în care s-a comis greșeală. Publicația Periodică ,,Monitorul Fiscal FISC.MD”, împreună cu Serviciul Fiscal de Stat, îi îndeamnă pe contribuabili să asigure prezentarea până la 25 ianuarie curent a Notei de informare privind salariul şi alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajaților, precum şi plăţile achitate rezidenților din alte surse de venit decât salariul şi impozitul pe venit reţinut din aceste plăţi (forma IALS 14), precum și a Notei de informare privind impozitul reţinut din alte surse de venit decât salariul achitate persoanelor nerezidente (forma INR 14).
author icon

Парасковия Чеботаренко

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

4973 просмотры

Дата публикации:

16 Январь /2017 11:00

Catalogul tematic

Налоговое законодательство | Налоговые вычеты | Льготы для IT-компаний

Ключевые слова

nota de informare | salariu | angajatori | plăţi | angajati | Codul fiscal

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon