Новости

Executarea BPN și a componentelor acestuia în primele cinci luni

Ministerul Finanțelor anunță că în primele 5 luni ale anului curent, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 33,5 mld. lei, fiind în creștere cu 5,5 mld. lei față de perioada similară a anului trecut. 

Cheltuielile au constituit 36,6 mld. lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 sunt mai mari cu 5,4 mld. lei. Executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,1 mld. lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 10,5 mld. lei.

Veniturile bugetului de stat în perioada ianuarie - mai 2022 au constituit 21,2 mld. lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat  cu  3,8 mld. lei. 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 9,8 mld. lei, cu 2 mld. lei mai mult față de aceeași perioadă a anului 2021, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 12,6 mld. lei, fiind în creștere cu 2,4 mld. lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 25,4 mld. lei, cu 4 mld. lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.  Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 4,2 mld. lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 6,7 mld. lei.

Ministerul Finanțelor anunță că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - mai a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, nu există, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților. Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor.


via | www.mf.gov.md

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Министерство финансов Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Таможенная Служба Республики Молдова

587 просмотры

Дата публикации:

09 Июнь /2022 15:37

Тематика:

Новости

Ключевые слова

buget de stat | BPN | venituri | cheltuieli

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon