Новости

În anul 2021 deficitul bugetar va constitui 11,7 mld. lei

Veniturile bugetului de stat se majorează cu 767,8 mil. lei din contul încasărilor sporite din impozite și taxe cu circa 700 mil.lei, precum și din alte venituri în sumă de 67,8 mil.lei. Totodată, se majorează și cheltuielile BS cu 421,7 mil. lei, iar deficitul bugetar se reduce cu 346,1 mil. lei și va constitui 5,1% din PIB.

 

În MO din 12 noiembrie a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 334 din 10 noiembrie 2021 pentru aprobarea proiectului de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

 

Astfel,  se preconizează majorarea încasărilor din TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul RM cu 125 mil. lei și la mărfurile importate cu 475 mil. lei, precum și majorarea încasărilor transferate de la soldul profitului BNM pentru rezultatele activității anului 2020 cu peste 56 mil. lei, dar și majorarea donațiilor voluntare cu 11,4 mil. lei, inclusiv 10,8 mil. lei conform Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul RM și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord privind restituirea fondurilor confiscate de Agenția Națională a Criminalității, bani ce vor fi transferați către bugetele locale pentru finanțarea Serviciului social „Asistența personală”.

 

La partea de cheltuieli cele mai mari creșteri (în valoarea de 210 mil. lei) vor fi direcționate pentru compensarea parțială a gospodăriilor casnice a costurilor facturilor la gaze și energie termică.

 

De asemenea, vor spori cheltuielile pentru:
  • majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului – cu 104 mil. lei;
  • suplinirea fondului de rezervă al Guvernului – cu 50 mil. lei;
  • asigurarea indemnizației salariaților cu copii și indemnizației pentru șomaj tehnic în condițiile pandemiei – 35 mil. lei;
  • compensarea salariaților pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației –  20 mil. lei;
  • asigurarea ajutorului salariaților în cazul stabilirii regimului de activitate redusă – 10 mil. lei.
 

În același timp, vor fi diminuate cu 40 mil.lei alocațiile de la programul de subvenționare a locurilor de muncă, ținând cont de numărul mic de cereri prezentate de către potențialii beneficiari.

Soldul datoriei de stat la situația din 31 decembrie 2021 nu va depăși suma de 85,4 mld. lei, înregistrând o creștere cu 1,4 mld. lei față de valoarea precizată.

 

În consecință, veniturile BS vor constitui 45,8 mld. lei, cheltuielile – 57,6 mld. lei, în timp ce deficitul bugetar va constitui 11,7 mld. lei.

 

Proiectul urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare și aprobare.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

590 просмотры

Дата публикации:

15 Ноябрь /2021 08:00

Тематика:

Новости

Ключевые слова

buget de stat | TVA | venituri | cheltuieli

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon