Новости

EVOSign: Semnătura electronică avansată va fi disponibilă de pe telefonul mobil

Un nou tip de semnătură electronică va fi accesibilă de pe telefonul mobil, ca urmare a dezvoltării serviciului EVOSign. Un proiect de hotărâre în acest sens, ce are ca scop consolidarea ecosistemului guvernamental de identitate digitală, a fost aprobată de Guvern în ședința din 24 aprilie curent.

 

 Instrumentul de autentificare și semnare va fi lansat sub formă de semnătură electronică avansată, va permite identificarea semnatarului și va putea fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul. De asemenea, serviciul EVOSign va implementa metodele de identificare la distanță, sporind astfel accesul la servicii digitale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care se află în afara țării.

 

Conform Conceptului, pentru etapa inițială, înregistrarea utilizatorilor se realizează prin intermediul centrelor multifuncționale ale Agentiei Servicii Publice și misiunile diplomatice. În următoarea etapă de dezvoltare, se va acorda posibilitatea înregistrării utilizatorilor la bănci, autorități publice locale, notari, la operatorii de telefonie mobilă, dar și prin intermediul unei aplicații de identificare la distanță fără prezență fizică, fără interacțiunea cu un operator.

 

Astfel, aprobarea proiectului va facilita implementarea serviciului EvoSign în calitate de instrument pentru crearea semnăturilor avansate și va oferi utilizatorilor posibilitatea de a semna documente electronice utilizând doar telefonul mobil, atât de pe teritoriul Republicii Moldova, cât și din străinătate, precum și posibilitatea de autentificare în diverse sisteme informaționale.

 

 

Serviciul EVOSign va spori interacțiunea digitală a sectorului privat cu sectorul public, va facilita procesul de autentificare și accesare în cadrul sistemelor informaționale de stat și va reduce termenul de prestare a serviciilor publice.

 

 

 

Conform datelor statistice pentru anul 2023, circa 250 de mii de persoane dispun de semnătură electronică calificată și de identitate digitală, ceea ce reprezintă sub 10% din populația adultă a Republicii Moldova.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

760 просмотры

Дата публикации:

25 Апрель /2024 08:08

Catalogul tematic

Электронные услуги | Налоговые новости

Ключевые слова

guvern Moldova | telefon | Semnătura electronică

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon