Новости

Expiră termenul de transmitere a cererilor pentru solicitarea compensării cheltuielilor suportate în procesul trecerii la activitatea independentă

Amintim că până vineri, 15 septembrie curent, persoanele fizice care desfășoară activități independente mai pot transmite cererile de solicitare a compensării unor cheltuieli suportate în procesul trecerii de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă. Termenul dat a fost extins de la 30 august până la 15 septembrie, dat fiind faptul că numărul persoanelor care au trecut la activitatea independentă și depun cereri de compensare a crescut semnificativ în ultima perioadă.

 

Astfel, potrivit Regulamentului privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice care practică activitate independentă, sunt eligibile spre compensare următoarele cheltuieli:

  • cheltuielile privind procurarea și instalarea echipamentului de casă și control cu memorie fiscală sau soluțiile digitale aferente acestora;
  • cheltuielile privind amenajarea locului de desfășurare a activității (mobilier, suporturi de prezentare, obiecte și sisteme de iluminat, materiale de construcție, echipament de etichetare, tipărire și copiere);
  • cheltuielile aferente procurării de mijloace fixe necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Compensațiile se acordă pentru cheltuielile eligibile suportate de beneficiar începând cu data de 1 ianuarie 2023. Compensația se acordă în sumă de până la 10 mii lei.

 

Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri de compensare care conține următoarele informații:

  • numele, prenumele solicitantului de compensație;
  • codul fiscal al solicitantului de compensație;
  • seria şi numărul patentei, valabile la data de 31 decembrie 2022;
  • datele de contact;
  • valoarea compensației solicitate;
  • modalitatea de plată solicitată de beneficiar;
  • adresa electronică de comunicare.

 

Pentru a solicita compensațiile, cererile pot fi depuse online până la data de 15 septembrie curent, pe https://compensare.oda.md/ sau la birourile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS). După acceptarea cererii, în termen de 30 de zile, vor fi acordate compensațiile pentru cheltuielile avute începând cu 1 ianuarie 2023. Transferul compensației se efectuează de către ODA, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

 

Vă recomandăm să consultați și acest articol

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

624 просмотры

Дата публикации:

14 Сентябрь /2023 11:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

compensare | activitate independenta

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon