Новости

Important pentru angajatorii din domeniul transportului rutier în regim de taxi

CNAS informează că în conformitate cu prevederile anexei nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, angajatorii din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi care plătesc angajatului conducător auto care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi salariu (inclusiv primele şi facilităţile acordate), calculează şi achită lunar, până la data de 25 a lunii premergătoare celei de gestiune, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă, stabilită de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul de gestiune.

 

În acest context, angajatorul din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi - pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi au obligaţia să declare şi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna ianuarie 2024 în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală pentru fiecare angajat până la data de 26 decembrie 2023 inclusiv.

 

 

În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă anuală  (taxa fixă anuală) este stabilită în mărime de 17522 lei, respectiv, taxa fixă lunară constituie suma de 1460,17 lei.

 

Astfel, angajatorul din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi la prezentarea Dării de seamă privind calculul impozitului pe venit, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru angajații conducători auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi (TAXI18) pentru luna ianuarie 2024 a cărei termen de prezentate este stabilit până la data de 26 decembrie curent, vor declara pentru fiecare conducător auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi, contribuţia de asigurări sociale de stat în mărime de 1460,17 lei şi, respectiv, vor vira suma menţionată la bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Angajatorii, care au prezentat Darea de seamă respectivă pentru luna ianuarie 2024 şi au declarat taxa aferentă anului 2023 în mărime de 1225 lei, urmează să prezinte forma TAXI18 pentru luna ianuarie 2024 de tipul de corectare cu declararea sumei lunare de 1460,17 lei pentru fiecare persoană şi să asigure achitarea acesteia în termenul stabilit de lege. 

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

553 просмотры

Дата публикации:

26 Декабрь /2023 08:47

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

regim taxi

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon