Монитор ГНС

În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.
 
În baza formularului respectiv, serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor (SCITL) urmează să genereze și să remită contribuabililor – persoane fizice care desfășoară activitate independentă, anual, avizele de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii.
 
Reamintim că, începând cu semestrul II al anului 2023, conform prevederilor art. 292 alin. (11) din Codul Fiscal, persoanele fizice care practică activitate independentă în afara piețelor sau amplasamentelor create în condițiile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, au obligația achitării taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, anual, în termen de până la data de 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune.
 
Calculul taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, în cazul categoriei date de persoane urmează să se efectueze de către SCITL corespunzător tipului unității de comerț și cotei de impunere, stabilite de către autoritatea administrației publice locale în raza de administrare a căreia este amplasată unitatea respectivă.
 
Expedierea de către SCITL a avizelor de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii pentru persoanele fizice care practică activitate independentă urmează a se efectua cel târziu până la data de 1 februarie a anului următor anului fiscal de gestiune.
 
Totodată, persoanelor fizice care desfășoară activități independente în cadrul piețelor sau amplasamentelor create în condițiile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, scutite de plata taxei în temeiul prevederilor art. 295 lit. g1) din Codul Fiscal, nu le vor fi expediate avizele de plată corespunzătoare.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

554 просмотры

Дата публикации:

08 Декабрь /2023 09:10

Тематика:

Новости

Ключевые слова

activitate independenta

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon