Новости

În luna ianuarie de subvenționarea locurilor de muncă au beneficiat 45 de angajatori

În luna ianuarie curent au fost înregistrați 3338 de șomeri, conform raportului privind statistica șomajului, publicat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

 

Autoritatea constată că 66,4% dintre șomeri aveau un nivel de instruire primar/ gimnazial/ liceal și nu dețineau o calificare profesională, circa 25,5% din șomeri aveau un nivel de instruire secundar profesional și colegial și doar 8% aveau un nivel de instruire superior de licență, master sau doctorat.

 

Ce ține de vârsta șomerilor înregistrați pe parcursul lunii ianuarie, 25% dintre aceștia au constituit persoanele de 55-63 ani, 13% sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani, 6,4% - între 16-24 ani și 25,9% - între 16-35 ani. Totodată, 67,7% au constituit persoanele din mediul rural.

 

Potrivit ANOFM, 25,8% din șomerii înregistrați erau pentru prima dată în căutarea unui loc de muncă, iar alți 25,1% nu au lucrat înainte de înregistrare 2 ani sau mai mult și au revenit pe piața muncii după o întrerupere.

 

Pe parcursul lunii ianuarie, subdiviziunile teritoriale ale ANOFM au interacționat cu 24548 șomeri, dintre care 21210 trecători din anul 2022. Astfel, 16164 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au beneficiat de servicii de informare (peste 95% – din anul 2022).

 

În același timp, 4057 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au beneficiat de servicii de intermediere a muncii, 777 șomeri sau 23,3% din totalul celorînregistrați au beneficiat de servicii de ghidare în carieră, iar 16,4% au fost susținuți la angajarea în câmpul muncii.

 

De măsura de subvenționare a locurilor de muncă au beneficiat 45 de angajatori, care au angajat, per total, 65 de șomeri. Amintim, acțiunea stabilește că angajatorul care angajează șomeri ce necesită suport suplimentar pe piața muncii, primește subvenții lunare în sumă egală cu 80% din cuantumul salariului de bază, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni pentru fiecare șomer angajat.

 

Totodată, în luna ianuarie curent 44 șomeri au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, iar alte 41 persoane au fost angajațe prin măsura de mobilitate a forței de muncă.

 

De asemenea, 20 șomeri au fost antrenați în stagiul profesional pe o perioadă de până la 4 luni, pentru 14 angajatori fiind emise decizii de acordare a subvențiilor. Reiterăm, angajatorul care asigură stagiul profesional al șomerului-stagiar, la solicitarea depusă în formă scrisă la ANOFM beneficiază pe toată durata stagiului de o subvenție lunară egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

 

Pentru 461 șomeri au fost emise decizii de acordare a ajutorului de șomaj, care au fost expediate către Casa Națională de Asigurări Sociale pentru calcularea mărimii și perioadei și plata ajutorului în conformitate cu prevederile Legii nr. 105/2018 cu privire la promovare ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

 

De la începutul anului curent, în baza de date a ANOFM au fost înregistrate 3584 locuri de muncă vacante și au fost angajați în câmpul muncii 547 de șomeri.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Национальное агентство занятости населения | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

378 просмотры

Дата публикации:

23 Февраль /2023 14:28

Тематика:

Новости

Ключевые слова

angajare | şomeri | ANOFM

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon