Новости

Instrucțiunea privind evidența obligațiilor față de buget va fi actualizată

Pentru aplicarea conformă a procedurii de compensare automatizată a supraplății în contul stingerii restanței de la plata de bază la majorarea de întârziere și invers, Serviciul Fiscal de Stat propune aprobarea a două tipuri noi de tranzacții (P405 și M405)1. În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat propune modificarea Instrucțiunii privind evidența obligațiilor față de buget (aprobată prin Ordinul IFPS nr. 400/2014).

 

După cum se menționează în nota informativă a proiectului, conform pct. 13 lit. d) din Instrucţiunea, organizarea evidenței obligațiilor față de bugetul public național se întemeiază pe procedura conform căreia înscrierile în conturile personale ale contribuabililor se efectuează pe Debit pentru tranzacțiile de calculare și pe Credit pentru tranzacțiile de stingere. În condițiile actuale, tranzacțiile de compensare automatizată a supraplății în contul stingerii restanței de la plata de bază la majorarea de întârziere și invers (utilizate la moment P412, P413, M412 și M413) se reflectă în conturile personale ale contribuabililor pe Debit. Deși, în cazul tranzacțiilor de compensare automatizată, reflectarea pe Debit nu corespunde principiului de organizare a evidenţei obligaţiilor faţă de bugetul public național, deoarece, conform normei menționate, reflectarea înscrierilor în conturile personale ale contribuabililor aferente tranzacțiilor de stingere trebuie să se efectueze pe Credit. În acest sens, urmează a fi aprobate cele două tipuri de tranzacții menționate mai sus.

 

În același timp, proiectul mai prevede actualizarea denumirilor unor tranzacții prevăzute în anexa nr. 2 „Lista tranzacțiilor utilizate în Sistemul Informațional Automatizat ”Contul curent al contribuabililor”: P212; M212; A212; P412; M412, A412.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

267 просмотры

Дата публикации:

18 Июнь /2024 08:00

Catalogul tematic

Налоговый учёт | Налоговые новости

Ключевые слова

actualizare | buget | evidenta | Instrucţiune

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon