Новости

ISQM 1: noul Standard internațional de calitate în audit

La 15 decembrie 2022 de către International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) a fost pus în aplicare un set de standarde noi și revizuite, care au menirea de a fortifica și moderniza abordarea entității de audit cu privire la managementul calități.

 

În ediția din februarie a revistei „monitorului fiscal FISC.md” va fi publicată continuarea articolului „Noul standard internațional de calitate în audit ISQM 1. Particularitățile de bază”, prima parte fiind publicată în nr. 7 (77). Articolul este elaborat de către Marcela Dima și Natalia Țiriulnicova, în care autorii analizează standardul pus în aplicare și oferă auditorilor din Republica Moldova informații utile privind pregătirea sistemelor de management al calității a acestora în conformitate cu noile cerințe ale ISQM 1.

 

Astfel, autorii atrag atenția că ISQM 1 și ISA 220 (revizuit) înlocuiesc Standardul privind controlul calității ISQC 1 „Controlul calității pentru firmele care efectuează audituri și revizuiri ale situațiilor financiare, precum și alte misiuni de asigurare și servicii conexe” și Standardul Internațional de Audit ISA 220 „Controlul calității pentru un audit al situațiilor financiare”. Totodată, ISQM 2 este un standard nou, care se referă la desemnarea și eligibilitatea persoanei care revizuiește calitatea misiunii și la responsabilitățile acesteia, legate de desfășurarea și documentarea unei revizuiri a calității misiunii.

 

În articolele publicate în revista „monitorul fiscal FISC.md” cititorii vor găsi răspuns la mai multe întrebări, inclusiv:

  • Ce s-a schimbat în prevederile standardelor de control al calităţii anterioare și ale standardelor noi și revizuite cu privire la domeniul de aplicare?
  • În ce constă una dintre cele mai importante modificări ale noilor reglementări față de cele anterioare?
  • Ce reprezintă sistemul de management al calității  (SOQM) și care este rolul acestuia?
  • În ce constă procesul de evaluare a riscurilor din cadrul firmei?
  • Ce acțiuni necesită să fie efectuate la etapa aferentă criteriului de identificare și evaluare a riscurilor?
  • Care sunt aspectele aferente proiectării și implementării răspunsurilor pentru tratarea riscurilor la adresa calității?
  • În ce constă esența procesului de monitorizare și remediere?

 

Totodată, în edițiile ulterioare autorii vor veni cu analiza aspectelor de bază ale standardelor ISQM 2 și ISA 220 (revizuit).

 

Menționăm, articolele sunt accesibile doar deținătorilor unui abonament al P.P. „Monitorul Fiscal FISC.md”.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

718 просмотры

Дата публикации:

09 Февраль /2023 07:57

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Audit | calitatea managmentului | standard

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon