Новости

Lista beneficiarilor desemnării procentuale pentru perioada fiscală 2023

Amintim că persoanele fizice pot participa la gestionarea banului public, direcționând 2% din impozitul lor pe venit către organizații necomerciale.  Astfel, orice persoană care dorește să direcționeze 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit – Formularul CET18 - cu indicarea codului fiscal din 13 cifre (IDNO) al organizației beneficiare în secțiunea facultativă (câmpul M1).  Declarația cu privire la impozitul la venit se depune anual, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie. 

 

Codul fiscal al asociației căreia dorim să-i direcționăm cele 2% poate fi aflat din Listele beneficiarilor desemnării procentuale, publicate anual de Agenția Servicii Publice (în compartimentul Date deschise). Astfel, în Lista asociațiilor, fundațiilor și instituțiilor private beneficiare ale desemnării procentuale sunt incluși 1103 beneficiari, iar în Lista cultelor religioase și părților componente ale acestora beneficiare ale desemnării procentuale – 184.

 

Este important de precizat că pentru ca desemnarea procentuală să fie validată, persoana trebuie să depună declarația în termen, să nu aibă datorii la impozitul pe venit și să efectueze desemnarea procentuală în folosul unei singure organizații din lista menționată!!!

 

Conform datelor, 37 297 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală pentru anul 2022, dintre care 34 955 desemnări au fost validate. Cele mai multe organizaţii către care s-au direcţionat 2% au sediul în mun. Chişinău, ceea ce reprezintă circa 60% (427 din 710 beneficiari) din numărul total al beneficiarilor desemnării procentuale din 2022, restul 40% au ajuns către organizaţiile înregistrate în celelalte raioane ale ţării. Cea mai mare sumă primită de o organizaţie în 2022 a fost de 550 249,46 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 5,5% din suma totală validate, beneficiarul acestei sume fiind Asociaţia Obştească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova.

 

Este important de menționat că orice persoană fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit - Formularul CET18, în termenul stabilit de legislaţia fiscală, atât în format electronic, cât și pe hârtie.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

716 просмотры

Дата публикации:

10 Апрель /2024 08:00

Тематика:

Налоговые новости

Ключевые слова

beneficiari | perioada fiscală | perioada de declarație

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon