Новости

Lista produselor nealimentare care cad sub incidența reglementărilor tehnice conforme legislației UE va fi extinsă

Parlamentul a aprobat în lectura a doua un proiectul de lege privind supravegherea pieței. Scopul proiectului este de a consolida supravegherea pentru a garanta că pe piață sunt lansate doar produsele conforme, care oferă un nivel ridicat de protecție a sănătății și a siguranței. Astfel, domeniul de aplicare va fi extins de la 27 la 54 de categorii de produse, inclusiv cele comercializate online. Lista acestora, autoritățile de reglementare și de supraveghere a pieței sunt anexate la proiect.


Totodată, proiectul extinde lista agenților economici responsabili de punerea la dispoziție a produselor pe piață. Pe lângă producător, importator, reprezentantul autorizat, lista se completează cu furnizorul de servicii de logistică, în cazul în care niciun agent economic (producător, importator, reprezentant autorizat) nu este înregistrat în Republica Moldova, dar îndeplinește sarcinile stabilite de lege în calitate de agent economic. Legea obligă, de asemenea, indicarea pe produs sau pe ambalajul acestuia, colet sau în documentul de însoțire, a numelui agentului economic, denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate și datelor de contact, inclusiv a adresei poștale.


Mai mult, cel pun odată la opt ani, se va elabora programul național de supraveghere a pieței. În scopul coordonării, schimbului de informații și cooperării între autoritățile de supraveghere a pieței, inclusiv cu organul vamal, se desemnează Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, în calitate de birou unic de legătura. De asemenea, proiectul prevede elaborarea și implementarea sistemului informațional național de informare și comunicare pentru supravegherea pieței.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство экономики

741 просмотры

Дата публикации:

26 Июнь /2023 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

UE | reglementari

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon