Новости

Modul de contabilizare a reorganizării entității prin fuziune

Persoana juridică (entitatea), potrivit art. 204 al Codului civil, se reorganizează prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare. Fuziunea entităților comerciale duce la concentrarea capitalului și la crearea unei entități puternice din punct de vedere economic și este o operațiune prin care se realizează o concentrare a entităților comerciale. 

 

În ediția din august a revistei „monitorul fiscal FISC.md” care va ieși din tipar în zilele imediat următoare, va fi publicat articolul „Reorganizarea entității prin fuziune: modul de contabilizare”, elaborat de Lidia Foalea, în care autorul se expune asupra modului de reorganizare  a entității prin fuziune care poate avea loc prin contopirea sau absorbția persoanei juridice.

 

Mai întâi de toate autorul atrage atenția că contopirea are ca efect dizolvarea fără a intra în lichidare a persoanelor juridice (entităților) participante la contopire şi trecerea integrală a drepturilor şi obligațiilor acestora la persoana juridică ce se înființează. Contopirea presupune încetarea existenței a două sau mai multe persoane juridice și unirea acestora.    

 

La rândul său absorbția are ca efect dizolvarea fără a intra în lichidare a persoanelor juridice absorbite şi trecerea integrală a drepturilor şi obligaţiilor acestora la persoana juridică absorbantă. Absorbția se realizează în cazul în care o persoană juridică existentă, numită persoană juridică absorbantă, înglobează una sau mai multe persoane juridice care își încetează existența, numite persoane juridice absorbite, astfel încât drepturile și obligațiile persoanei sau persoanelor juridice absorbite se transferă în patrimoniul persoanei juridice care o absoarbe.

 

Totul despre particularitățile contabilizării operațiunilor aferente reorganizării entității prin fuziune de către entitatea absorbantă și entitatea absorbită, abonații revistei vor găsi în nr. 5 (82) al „monitorului fiscal FISC.md”.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

796 просмотры

Дата публикации:

31 Июль /2023 10:36

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

fuziuni | procedura de contabilizare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon