Новости

Noul Certificat de atestare în calitate de plătitor TVA va putea fi solicitat și eliberat în format electronic

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a înaintat pentru consultări publice proiectul ordinului SFS care prevede aprobarea formularului Certificatului de atestare în calitate de plătitor TVA (Certificat), în conformitate cu normele detaliate, stabilite în Directiva Consiliului Uniunii Europene 2008/9/CE din 12.02.2008, privind rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA), prevăzută la art.170 din Directiva 2006/112/CE, persoanelor impozabile nestabilite în statul membru de rambursare.

 

Astfel, conform proiectului, prin intermediul sistemelor informaționale de stat, contribuabilii subiecți ai impunerii cu TVA, vor solicita și vor genera Certificatul în regim online. Termenul de valabilitate a Certificatului este un an calendaristic.

 

În condițiile aprobării ordinului în redacția înaintată pentru consultări, contribuabilii menționați, vor putea solicita la orice subdiviziune de deservire fiscală din cadrul SFS, autentificarea Certificatului emis în format electronic, prin aplicarea semnăturii olografe a persoanei competente și a ștampilei autorității.

 

Verificarea autenticității Certificatului se va efectua prin scanarea codului QR sau prin introducerea numărului de înregistrare al acestuia pe pagina web www.sfs.md, imprimate pe formularul generat. La scanarea codului QR/ introducerea numărului de înregistrare a certificatului, elementele de identificare automată vor conține date despre contribuabil, numărul și data eliberării certificatului.

 

Proiectul prevede că noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025. Concomitent, va fi abrogat Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1176 din 07.08.2014 cu privire la aprobarea certificatelor de atestare în calitate de plătitor de TVA în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

 

De menționat, că implementarea prevederilor din proiect necesită cheltuieli financiare suplimentare în scopul efectuării lucrărilor de dezvoltare a Certificatului de atestare în calitate de plătitor TVA, emis în format electronic, care au fost incluse în contractul cu IP CTIF pentru anul 2024.

 

Propunerile pe marginea proiectului de ordin se vor accepta până la data de 23 mai anul curent.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

282 просмотры

Дата публикации:

21 Май /2024 08:00

Catalogul tematic

Декларация НДС | Налоговые новости

Ключевые слова

atestare | format electronic | Declaraţia privind TVA

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon