Новости

Șomerul ar putea fi obligat să demonstreze că este în căutarea activă a unui loc de muncă

Pe perioada aflării la evidență în calitate de șomer în baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, șomerul ar putea fi obligat să demonstreze că este în căutarea activă a unui loc de muncă în mod individual. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă, aprobate prin HG nr. 1276/2018.

 

Conform documentului, șomerul va putea demonstra că este în căutarea unui loc de muncă prin confirmarea studierii ofertei locurilor de muncă afişate pe portalurile oficiale, a comunicării cu angajatori în scopul angajării (a telefonat, a participat la un interviu, a prezentat CV) etc.

 

Astfel, șomerul ar putea prezenta lunar, în scris, subdiviziunii teritoriale a ANOFM, un raport cu privire la activitățile realizate în căutarea unui loc de muncă, cu indicarea următoarelor informații:

  • oferte de locuri de muncă studiate (ocupațiile, condițiile de muncă oferite, angajatorii care oferă locuri de muncă);
  • data, luna, anul și denumirea angajatorilor contactați, date de contact ale acestora;
  • persoane de contact și funcția;
  • locul de muncă căutat;
  • rezultatele căutării (CV prezentat în așteptare, angajat).

 

Totodată, proiectul mai prevede majorarea bursei lunare acordată șomerilor cursanți care se instruiesc la locul de muncă de la 15% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, după cum este prevăzut la momentul de față, până la 35%. Menționăm, bursa se acordă proporțional frecvenței la instruire și este neimpozabilă.

 

În același timp, în HG 1276/2018 ar pute fi stabilit expres că subvențiile pentru compensarea cheltuielilor pentru crearea locurilor de muncă noi pentru persoanele cu dizabilități sunt destinate exclusiv procurării echipamentelor tehnologice, maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor de lucru, aparatelor şi instalaţiilor de măsurare, control şi reglare, tehnicii de calcul, mobilier pentru dotarea spațiilor de lucru amenajate pentru persoane cu dizabilități, iar Lista acestora pentru adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități va fi aprobată prin ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство труда и социальной защиты

816 просмотры

Дата публикации:

07 Март /2023 07:55

Тематика:

Новости

Ключевые слова

consultari publice | MMPS | proiect HG | loc de munca | somer

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon