Панорама
Prognozele că euro se va deprecia până la paritate cu dolarul au fost reactivate de performanţele economiei SUA
După ce a recuperat o mare parte din pierderea înregistrată anul trecut în raport cu dolarul american, moneda euro pare că a reintrat pe un curs de depreciere în contextul îmbunătăţirii semnificative a datelor economice din SUA şi al asigurărilor date de preşedintele băncii centrale americane cu privire la începerea majorării dobânzilor de referinţă.
Deprecierea euro este cerută de ţări precum Franţa, economii cu competitivitate mai redusă în raport cu Germania sau SUA pe pieţele internaţionale. Un euro slab le face exporturile mai ieftine şi mai atractive.
Revenirea bruscă a euro anul acesta i-a făcut pe unii analişti să se îndoiască de evoluţia monedei europene spre paritate cu dolarul, dar acum tot mai mulţi cred că monedele vor ajunge totuşi la egaliate până la sfârşitul acestui an, scrie CNBC.
Moneda unică europeană s-a depreciat cu aproape 8% în raport cu dolarul până anul acesta, tranzacţionându-se aproape de 1,12 dolari pe unitate la mijlocul acestei săptămâni.
În ultimele săptămâni, mişcarea monedei euro a fost determinată de conflictul continuu dintre Grecia şi creditorii săi.
Deşi Grecia este în prezent factorul determinant al evoluţiei euro, atenţia începe să se îndrepte către banca centrală americană, arată Michala Marcussen, de la Société Générale Corporate & Investment Banking.
Credem că în ultimă instanţă politica monetară va reprezenta unul dintre cei mai importanţi factori care vor influenţa cursul euro/dolar în următoarele luni, afirmă aceasta. Iar în acest context credem că cele două monede ar putea testa paritatea la un anumit moment.
Revenirea iniţială a euro poate fi pusă parţial pe seama datelor economice mai slabe din SUA, care i-au determinat pe investitori să-şi restrângă aşteptările privitoare la prima majorare a dobânzilor de către Fed din ultimii nouă ani. Semnele recente privitoare la accelerarea procesului de redresare a economiei americane, dublate de comentariile optimiste ale băncii centrale americane (Fed), au alimentat însă discuţiile privitoare la iminenţa unei majorări de rate în septembrie.
Deciziile Fed au cea mai mare influenţă asupra evoluţiei cursului euro/dolar în acest moment. Grecia determină volatilitate pe termen scurt, însă factorii determinanţi sunt Fed-ul, economia americană, afirmă Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg Bank.
În contextul în care Fed-ul este pe punctul de a porni ciclul de înăsprire a politicii monetare, perspectivele pentru euro sunt de scădere, chiar dacă datele din zona euro se îmbunătăţesc şi riscurile de contagiune dinspre Grecia sunt considerate mai scăzute comparativ cu acum câţiva ani.
via | www.zf.ro
1437 просмотры
Дата публикации:
26 Июнь /2015 09:52
Тематика:
Новости
Ключевые слова
euro | dolar | economia | sua | depreciere
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии