Новости

Politica vamală pentru anul 2024

Adoptarea noului Cod vamal nr. 95/2021 (CV), al cărui obiectiv este armonizarea legislației vamale naționale în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Rămâne o provocare pentru Republica Moldova. Pentru a asigura o armonizare deplină a legislației vamale, se impune necesitatea efectuării unor modificări suplimentare la CV, ceea ce ar continua aproximarea cadrului normativ național cu legislația UE, precum și reglementarea proceselor de administrare a operațiunilor vamale.

 

În articolul Corinei Alexa „Politica vamală pentru anul 2024: principalele măsuri și modificări legislative”, publicat în ediția din februarie a „monitorului fiscal FISC.md”, autorul face o sistematizare și descriere a celor mai importante modificări ale legislației vamale care se regăsesc în Legea nr. 428/2023 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica vamală pentru anul 2024).

 

Astfel, din articolul care va pute fi studiat doar de către deținătorii unui abonament al publicației noastre, cititorii vor afla că, potrivit conceptului Codului vamal preluat din Codul vamal comunitar, noțiunea „datoria vamală” cuprinde obligația unei persoane de a plăti cuantumul drepturilor de import sau de export în conformitate cu legislația vamală și fiscală. Respectiv, odată cu preluarea noțiunii respective la adoptarea Codului, s-a constat că noțiunea nu cuprinde în spectrul său amenzile și contravaloarea mărfurilor.

 

Prin urmare, prin prisma Legii nr. 428/2023 textul CV a fost completat cu întreg spectrul de obligații care ar putea apărea în desfășurarea activității vamale a persoanei, sau în procesul de asigurare a administrării vamale de către Serviciul Vamal. Astfel, odată cu completarea CV a devenit posibilă reglementarea procedurii de achitare, încasare sau stingere a datoriei vamale, majorărilor de întârziere (penalităților), amenzilor și a contravalorii mărfurilor.

 

Totul despre ultimele completări și modificări operate în Codul vamal găsiți în nr. 2 (86) al „monitorului fiscal FISC.md” care va ieși din tipar în zilele imediat următoare.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

596 просмотры

Дата публикации:

08 Февраль /2024 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

domeniul vamal | politica vamala

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon