Вопросы и ответы

2. (29.1.6.49) Cum se vor reflecta în Darea de seama lunară (forma IPC18) și anuală (forma IALS18) veniturile achitate persoanelor fizice –zilieri, pentru serviciile şi lucrările ocazionale efectuate?

Potrivit noțiunii expuse la art.2 din Legea nr.22 din 23.02.2018 privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, „zilier” este persoană fizică, cetățean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, care are capacitate de muncă şi care exercită, contra unei remunerații, activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar. Din plăţile achitate zilierilor pentru serviciile şi lucrările ocazionale efectuate, beneficiarii urmează să reţină la sursa de plată impozitul pe venit conform art.88 alin.(5) din Codul fiscal, aplicînd cota prevăzută la art.15 lit.a) din Codul fiscal. Astfel, suma impozitului reținut din venitul calculat obţinut din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier, urmează a fi declarată de către beneficiarul serviciului prestat de către zilieri prin Darea de seamă (forma IPC18) în tabelul nr.1 la codul sursei de venit „SAL”. Concomitent, beneficiarul serviciului prestat de zilieri urmează să prezinte Serviciului Fiscal de Stat, pînă la data de 25 a lunii următoare încheierii anului fiscal, o dare de seamă (forma IALS18) în care va indica numele şi prenumele (denumirea), adresa şi codul fiscal al persoanei fizice în folosul căreia au fost efectuate plățile, precum şi suma totală a plății şi a impozitului pe venit reținut (conform art.92 alin.(3) din Codul fiscal).

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

3009 просмотры

Дата публикации:

20 Ноябрь /2018 07:45

2 комментарии

S.R.L. Moldova

22 Ноябрь /2018 20:23

-spuneti-mi va rog, dar zilierii ii aratam in IPC 18 la tabelul 3???
-si impozitul care l-am oprit de la ei, la ce cont il transferam? tot la contul IBAN unde transferam de obicei impozitul salariatilor???
-dar din suma totala de remunerare a zilieriolor se achita la CNAS 18 %??? sau -nu???

Marina Damaschin

23 Ноябрь /2018 10:34

icon

S.R.L. Moldova

Bună ziua!
Vă recomandăm să citiți acest material, unde sunt descrise mai multe aspecte ce țin de zilieri, inclusiv rapotarea, scutirile etc...: https://monitorul.fisc.md/documents_comments/munca-zilierilor-retinerea-si-raportare-fiscala-a-impozitului-pe-venit.html

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon