Новости

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară, redusă cu 0,5 p.p

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost redusă cu 0,5 p.p. -  până la nivelul de 3,75% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

 

Totodată, au fost diminuate cu 0,5% ratele de dobândă la creditele overnight, până la nivelul de 5,75% anual, iar la depozite overnight – până la nivelul de 1,75% anual.

 

„Este o decizie ce reflectă angajamentul de a răspunde dinamic la evoluțiile economice actuale. Am micșorat rata de bază pentru a susține cererea și a stimula consumul. Această decizie înseamnă costuri mai mici pentru împrumuturi, o oportunitate pentru consumatori de a-și refinanța la rate mai avantajoase datoriile existente și pentru a investi în creștere”, a afirmat Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentată decizia de politică monetară.

 

Rata de bază se aprobă în calitate de rată de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt. Ultima modificare a ratei de bază la principalele operațiuni de politică monetară a fost făcută la începutul lunii februarie curent, atunci când aceasta a scăzut cu 0,5 puncte procentuale. 

 

Decizia de politică monetară aprobată de BNM în ședința din 21 martie poate fi consultată aici. 

 

Notă: Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 7 mai 2024.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальный банк Молдовы

355 просмотры

Дата публикации:

22 Март /2024 07:53

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

rata de baza | noutati

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon