Налоговая практика

icon Regimul fiscal aferent cheltuielilor suportate pentru delegarea angajaților

Întreprinderea SRL ”Alfa” suportă cheltuieli privind delegarea a 3 angajați peste hotarele RM, în scopuri de serviciu. Cheltuielile includ transport tur retur (zborul cu avionul), diurne și cazare, precum și cheltuielile pentru taxi pentru deplasarea de la hotel la oficiu. Plățile menționate achitate în favoarea angajaților pentru recuperarea cheltuielilor pentru transport, cazare și  diurnă suportate de către agentul economic implică anumite obligații fiscale privind impozitul pe venit? ...

author icon

Diana Rusu

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

icon Эта статья доступна только подписчикам. Для оформления подписки выберите абонемент

Подписан/а
image

Абонемент Premium

2 499 MДЛ

Заказать сейчас
image

Абонемент Electronic

1 499 MДЛ

Заказать сейчас
image

Абонемент Electronic

749 MДЛ

Заказать сейчас

1099 просмотры

Дата публикации:

15 Август /2023 08:00

Тематика:

Налоговые вычеты

Ключевые слова

regim fiscal | cheltuieli de delegare

2 комментарии

DAAC HERMES SA

17 Август /2023 15:16

Buna ziua. Rog o mica concretizare, in baza carui act normativ la compensarea diurnelor peste limitele stabilite in Regulament se va calcula contribuții de asigurări sociale de stat. In cazul in care se va face trimitere la p.3 din Anexa nr. 3 a Legii nr. 489/1999 consider ca este o interpretare, dat fiind faptul ca in acest punct nu este specificat ca doar in limitele stabilite de HG nr. 10/2012. In asa caz s-ar putea interpreta orice!

Marina Caldare

05 Сентябрь /2023 10:01

icon

DAAC HERMES SA

mulțumim pentru sesizare, lăsăm aici varianta corectă: „ În cazul depășirii plafonului stabilit în Anexa nr.2 la Regulament, sumele achitate peste limitele stabilite constituie facilitate acordată de patron, conform art. 19 lit. a) din CF, care se impozitează conform cotei stabilite prin art. 15 lit. a) din CF. În acest caz angajatorul va fi responsabil de declararea și achitarea impozitului pe venit și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente depășirii, în conformitate cu legislația în vigoare.” „ Astfel, în cazul depășirii plafonului stabilit de Guvern pentru plăţile acordate salariatului de către angajator aferente cheltuielilor pentru plata diurnelor, suma depășirii se va considera drept recompense și facilități acordate de către angajator salariaților și se va include în venitul impozabil al salariatului în calitate de facilități impozabile acordate de angajator, la care se va calcula impozit pe venit reținut la sursa de plată, în mod general stabilit, precum și prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.”

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon