Новости

Sindicatele și patronatele nu achită taxă de stat pentru înregistrare

Patronatele și sindicatele vor fi scutite de achitarea taxei pentru înregistrarea de stat. În Monitorul Oficial de astăzi, 11 august, a fost publicată Legea nr. 234 din 31 iulie 2023 pentru modificarea unor acte normative (scutirea sindicatelor și patronatelor de achitarea taxei pentru înregistrarea de stat).

 

Astfel, a fost completat art. 10 din Legea sindicatelor nr. 1129/2000 cu alin.7 și, respectiv, Legea patronatelor nr.976/2000 cu alin. 31.

 

Scutirea partenerilor sociali de taxa de înregistrare de stat are ca scop garantarea realizării drepturilor fundamentale ale salariaților și angajatorilor de a întemeia și de a se afilia la sindicate și patronate.

 

Deși Legea sindicatelor nu prevede anumite taxe pentru înregistrarea acestora și nu stabilește necesitatea prezentării documentelor confirmative ce vizează achitrea taxei de stat de înregistrare, Agenția Servicii Publice pentru serviciile sale aplică, în cazul sindicatelor, regulile commune pentru înregistrarea persoanelor juridice, în ceea ce privește achitarea taxei de înregistrare (conform tarifelor în vigoare 1149 lei).

 

În același timp, în cazul patronatelor, prin Legea nr. 31/2018 pentru modificarea unor acte normative, a fost prevăzut exhaustiv că pentru înregistrarea patronatelor se prezintă inclusiv documentul bancar ce confirm achiatrea taxei de înregistrare în mărime de 90 de lei.

 

Practica internațională din țări precum Germania, Italia, Franța, Suedia, Norvegia etc. indică faptul că la înregistrarea de stat a entităților associative nu se aplică taxă de stat.

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

589 просмотры

Дата публикации:

11 Август /2023 09:26

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

taxa de stat | sindicatele | Patronate

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon