Новости

Statutul de asigurat în sistemul AOAM pentru persoanele care au achitat anul trecut prima în sumă fixă expiră pe 31 ianuarie 2024

Cetățenii care au achitat anul trecut prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă rămân asigurați până pe 31 ianuarie 2024, informează Compania Națională de Asigurări în Medicină.

 

Această măsură, aplicată începând cu anul curent, are menirea de a spori gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare medicală obligatorie și a facilita respectarea obligației legale în ceea ce privește asigurarea medicală.

 

După data de 31 ianuarie, statutul de asigurat expiră și cetățenii care se asigură în mod individual sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă.

 

Deși perioada legală de achitare a primei în sumă fixă este 1 ianuarie—31 martie, CNAM recomandă ca aceasta să fie plătită în luna ianuarie, deoarece după 31 ianuarie, până în momentul achitării, persoanele nu vor fi asigurate și nu vor avea parte de beneficiile asigurării – spitalizare, medicamente, servicii de urgență, intervenții etc.

 

Totodată, în primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază de facilități la plata primei.

 

Statutul de asigurat este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă.

 

Printre categoriile de persoane obligate să se asigure în mod individual se numără: proprietarii de teren cu destinație agricolă, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern, persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

 

!!! Dacă fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească (de fermier), persoanele care desfășoară activitate independentă, avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii etc. sunt concomitent pensionari sau dețin grad de dizabilitate, ei au obligația să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024.

 

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale și să plătească prima prin MPay sau prin intermediul terminalelor de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM.

Учреждения:

Национальная Компания Медицинского Страхования РМ | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

902 просмотры

Дата публикации:

12 Январь /2024 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

persoane fizice | gospodarie taraneasca | asigurare medicala

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon