Аналитика и статистика

Tendințe în evoluția activității economice: construcții, industrie prelucrătoare și comerț

În trimestrul II din anul curent se estimează o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +6,4%) și o relativă stabilitate a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,7%), conform rezultatelor Anchetei de conjunctură realizată în trimestrul I 2023.

 

Referitor la numărul de salariați, managerii estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4,8%, iar pentru prețurile produselor (mărfurilor) se prognozează o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +14,1%).

 

Astfel, managerii din industria prelucrătoare estimează pentru trimestrul II curent o creștere moderată a situației economice (sold conjunctural +11,7%), a  veniturilor din vânzări (sold conjunctural +9,1%), a numărului de salariați (soldul conjunctural +6,7%), dar și a prețurilor produselor industriale (sold conjunctural +12,0%).

 

În același timpm managerii în activitatea de construcții preconizează o relativă stabilitate a situației economice (sold conjunctural +3,0%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,4%), a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4,2%), iar în ceea ce privesc prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creșterea acestora (sold conjunctural +14,0%).

 

În sectorul comerţ cu amănuntul și servicii pentru trimestrul II 2023 se estimează o relativă stabilitate a situației economice (sold conjunctural +5,7%), veniturilor din vânzări (sold conjunctural +2,6%), precum și a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4,4%), în timp ce pentru preturile de vânzare se estimează o creștere moderată (sold conjunctural +14,5%).

 

În același timp, managerii întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) estimează pentru trimestrul II creșterea activității economice (sold conjunctural +31,6%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +28,7%), precum și o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +14,8%). Cu toate acestea, se estimează de asemenea creșterea moderată a prețurilor (sold conjunctural +9,9%).

 

În același timp, managerii întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv) estimează pentru trimestrul II  creșterea activității economice (sold conjunctural +25,9%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +18,5%) și o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +5,4%). Pentru prețurile produselor (mărfurilor), managerii estimează o creștere moderată (sold conjunctural +15,3%).

 

Managerii întreprinderilor mici (cu numărul de la 10 până la 49 salariați inclusiv) estimează o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +8,1%) și o relativă stabilitate a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,2%) și a numărului de salariați (sold conjunctural +5,1%). Cu toate acestea, se estimează și creșterea moderată a prețurilor (sold conjunctural +12,6%).

 

Totadată, managerii întreprinderilor micro (cu numărul saliaților până la 9 persoane) se așteaptă în trimestrul II 2023 la o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural +3,1%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +2,1%), precum și a numărului de salariați (sold conjunctural +4,4%). Pentru prețurile produselor (mărfurilor) se estimează o creșteremoderată (sold conjunctural +14,8%).

 

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальное бюро статистики РМ

873 просмотры

Дата публикации:

26 Апрель /2023 07:58

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

statistica | crestere economica

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon