
Новости
Transformarea digitală a domeniului energetic va aduce beneficii atât consumatorilor casnici, cât și businessului
Lipsa interoperabilității între platformele digitale ale operatorilor rețelelor energetice și sistemele instituțiilor de reglementare și planificare, absența unui sistem unificat de monitorizare și control al rețelelor energetice, dar și o infrastructură de comunicații insuficientă pentru susținerea rețelelor inteligente și a serviciilor digitale către consumatori – sunt unele din cele mai mari provocări către o transformare digital în sectorul energetic.
În același timp, transformarea digitală a domeniului energetic reprezintă o prioritate strategică esențială pentru Republica Moldova în contextul integrării europene și provocăriloror legate de securitatea energetică, eficiența operațională și reziliența infrastructurilor critice. În acest sens a fost elaborat Programul de implementare a transformării digitale în sectorul energetic pentru anii 2025-2030, conceptul căruia a fost prezentat reprezentanților mediului de afaceri în cadrul unei ședințe a Consiliului Economic (Grup de lucru nr.2 „Facilitarea tranziției verzi și comerțul transfrontalier”).
După cum se menționează în document, sectorul energetic din țara noastră se confruntă cu o infrastructură digitală insuficient dezvoltată și vulnerabilă, ce limitează capacitatea de modernizare și adaptare la cerințele contemporane. Din decembrie 2023 și până în mai 2024, sistemele de alerte și monitorizare ale Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au înregistrat 6.570.000 de evenimente cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale, evidențiind vulnerabilitatea sistemelor existente.
Astfel, pentru a impulsiona procesul de digitalizare în sectorul energetic și pentru a sprijini integrarea cu piața energetică europeană, Programul 2025–2030 conține 3 obiective strategice: dezvoltarea unui ecosistem digital inovator și rezilient în domeniul energetic, asigurarea securității cibernetice a infrastructurilor critice energetice și facilitarea tranziției către energie verde și decarbonizare prin digitalizare.
Conform conceptului, se preconizează până în anul 2027 actualizarea sistemelor IT și tehnologice la standarde UE privind interoperabilitatea și securitatea cibernetică, cee ace va contribui la reducerea pierderilor cu minimum 10% și creșterea gradului de transparență în operare. Totodată, documentul prevede instalarea a 500.000 contoare inteligente și dezvoltarea infrastructurii smart grid, cu acoperirea a cel puțin 40% din consumatorii casnici cu contoare inteligente până în anul 2030.
Un alt proiect important este înființarea și operaționalizarea Centrului Sectorial de Securitate Cibernetică în Energie (CSSCE) până în 2026 – un centru operațional 24/7 pentru monitorizare și răspuns la incidente, ceea ce va reduce timpul de răspuns la incidente cu până la 75% comparativ cu nivelul mediu actual.
Creșterea capacității de integrare a surselor regenerabile prin digitalizare până în 2030 – este o altă prioritate a Programului. În acest sens se mizează pe o capacitate de integrare pentru 600 MW surse regenerabile, pentru a contribui la ținta de 15% energie regenerabilă până în 2030.
Ministerul Energiei își propune realizarea exercițiului de elaborare și promovare a Programului de implementare a transformării digitale în sectorul energetic pentru anii 2025-2030 până la sfârșirul trimestrului III anul curent. Anterior conceptul a fost prezentat instituțiilor de stat responsabile de domeniu.
Учреждения:
Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
159 просмотры
Дата публикации:
17 Июль /2025 07:43
Catalogul tematic
Новости | Электронные услуги
Ключевые слова
sectorul energetic | digitalizare
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии