Новости

Validarea automată a declarației vamale în 15 minute – o nouă funcționalitate IT ce va facilita exportul de produse autohtone

Începând cu ziua de astăzi, 23 februarie, agenții economici care efectuează exportul mărfurilor autohtone, pot utiliza noua funcționalitate IT orientată spre facilitarea exportului de produse autohtone - Validarea automată a declarației vamale în doar 15 minute. Aceasta prespune  că declarațiile vamale selectate pe culoarul verde de control vamal vor fi validate automat de către sistemul informațional ,,ASYCUDA World”, fără intervenția directă a funcționarului vamal, în decurs de 15 minute din momentul recepționării acestora.

 

Validarea automată a declarațiilor vamale la export, prin acordarea liberului de vamă direct la postul vamal de export, oferă agenților economici predictibilitate, reducerea costurilor și timpului de vămuire, reducerea întârzierilor legate de declararea mărfurilor, interacțiune fizică redusă cu funcționarii vamali și diminuarea riscurilor de fraudă. 

 

Lansarea procedurii de validare automată a declarațiilor vamale la export a avut loc astăzi, 23 februarie, de către Serviciul Vamal, cu suportul proiectului UE „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene”. Introducerea procedurii de validare automată face parte din procesul de modernizare a procedurilor vamale prin alinierea acestora la standardele europene de control vamal, în scopul optimizării timpilor de vămuire, facilitării exporturilor și reducerea intervenției directe a funcționarului vamal.

 

În mesajul de deschidere, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan a mulțumit Delegației UE în Republica Moldova pentru suportul acordat în implementarea legislației vamale comunitare, iar eforturile Serviciului Vamal sunt în continuare canalizate spre a informa societatea și mediul de afaceri asupra tuturor beneficiilor și inovațiilor noii legislații vamale, orientată spre reducerea birocrației, procese moderne și servicii digitalizate. Una dintre simplificările oferite mediului de afaceri este și procedura de validare automată a declarațiilor vamale la export, instrument orientat spre promovarea exportului și extinderea pieței de desfacere pentru produsele autohtone. 

 

În cadrul evenimentului, specialiștii Serviciului Vamal au prezentat funcționalitățile IT ale sistemului de validare automată, dar și aspecte practice ale procedurii vamale. Totodată, în procesul de testare a procedurii de validare automată au participat mai mulți agenți economici ce desfășoară operațiuni de export, care au împărtășit impresiile și experiența pozitivă despre această facilitare lansată de Serviciul Vamal, ce a ușurat semnificativ activitatea acestora. 

Учреждения:

Таможенная Служба Республики Молдова

595 просмотры

Дата публикации:

23 Февраль /2024 14:34

Catalogul tematic

Экспорт услуг | Новости

Ключевые слова

agent economic | produse autohtone | exportul de marfuri | declaratie vamala

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon