Новости

VMS cu termen lung de circulație vor putea fi tranzacționate la Bursa de Valori

Ministerul Finanțelor anunță despre emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) cu termen lung de circulație. Astfel, la licitația de mâine, 24 mai 2023, investitorii vor putea procura Obligațiuni de stat (OS) cu maturitatea de 2, 3, 5, și 7 ani. 

 

Totodată, în vederea dezvoltării pieței de capital, Ministerul va admite tranzacționarea VMS cu termen lung de circulație, la Bursa de Valori a Moldovei. Această operațiune oferă posibilitatea investitorilor de a investi resursele disponibile în OS la rate de 8,00% (maturitate de 2 ani), 8,25% (maturitate de 3 ani), 8,50% (maturitate de 5 ani) și 9,00% (maturitate de 7 ani). Rata oferită de Minister este una considerabil avantajoasă raportată la rata inflației, care conform ultimei runde de prognoză, în trimestrul II a anului 2024, va înregistra valoarea minimă de 3,9%.

 

Investitorii pot procura respectivele OS fie prin intermediul dealer-ilor primari, fie prin brokeri pe piața secundară, astfel susținând direct proiectele finanțate de stat, precum: reparația și construcția drumurilor, a grădinițelor, școlilor, spitalelor, plata salariilor și a pensiilor, și alte activități de menire socială.

 

Lista Obligațiunilor de stat admise spre tranzacționare și pozițiile deschise vor fi publicate de către Bursa de Valori a Moldovei pe pagina sa web oficială. 

 

La fel, pentru atractivitatea investițională a valorilor mobiliare de stat tranzacționate pe piața reglementată, Comisia Națională a Pieței Financiare nu va percepe taxe, iar Bursa de Valori a Moldovei a diminuat cu 50% comisionul perceput de operatorul de piață.

 

Ministerul reiterează că valorile mobiliare de stat sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții întrucât beneficiază de garanția integrală a statului. Conform legislației, plățile pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat și pentru achitarea dobânzilor aferente acestora, sunt efectuate în mod prioritar față de alte plăți.

 

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

566 просмотры

Дата публикации:

23 Май /2023 15:52

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

piata valorilor mobiliare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon