avatar

Editorial

În compartimentul «Editorial» sunt publicate informații pe tematici actuale din domeniul economic și fiscal, proiecte de finanțare, modificări legislative și alte subiecte în ajutorul antreprenorilor

23
06 2017
11

В MAIB режим ожидания

Срок публичной продажи 40% акций крупнейшего финансового учреждения страны – «Moldova Agroindbank» (MAIB), который истекал 26 июня,продлен еще на 180 дней. Национальная Комиссия по Финансовому Рынку (НКФР) приняла соответствующее решение по предложению Национального банка (НБМ).

Ранее президент НБМ Серджиу Чокля заявлял, что зарубежные инвесторы, которым регулятор готов предоставить разрешение на приобретение акций дополнительной эмиссии MAIB, решили подождать ответа на запрос депутатов парламента РМ в Конституционный суд на предмет «конституционности ряда статей в законе о Национальном банке». Речь идет о решениях НБМ, касающихся «необратимости блокирования им продажи акций».
Detalii
23
06 2017
43

Concretizări privind asigurarea veteranilor cu bilete de tratament sanatorial

În contextul preluării de către CNAS a atribuțiilor de plată a pensiilor și prestațiilor sociale militarilor care au îndeplinit serviciul prin contract, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, sistemului penitenciar, ofițerilor de protecție și colaboratorilor organelor securității statului și CNA, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei propune spre consultare un proiect de lege ce are drept scop concretizarea structurilor responsabile de asigurarea dreptului veteranilor cu bilete de tratament sanatorial.
Detalii
23
06 2017
54

MPay: achitări de 2 mlrd

Lansat în septembrie 2013, serviciul guvernamental de plăți electronice MPay a înregistrat și procesat peste cinci milioane de tranzacții în valoare de peste 2 mlrd. lei.

Una din principalele provocări cu care se confruntă prestatorii de servicii publice atunci când doresc implementarea serviciilor electronice pentru cetățeni este furnizarea unui mecanism de plată comod, perceput ca suficient de sigur și ușor de integrat într-un sistem de tranzacții comerciale on-line. În acest sens MPay vine în ajutorul prestatorilor de servicii publice care țintesc îmbunătățirea calității serviciului prestat.
Detalii
23
06 2017
53

Разгосударствление продолжается

Второй в этом году аукцион по продаже акций публичной собственности пройдет с 26 по 30 июня на Фондовой бирже. Как сообщила пресс-служба ФБМ, к продаже на регулируемом рынке предлагаются пакеты 14 акционерных обществ разных отраслей экономики, у 7-ми из них пакет превышает 50% от уставного капитала.

В их числе — госпакеты акций в «Barza Albă», «Comert-Petrol», «Tututn CTC», «Ceramica-T», гостиницы «Chisinau» и др.
Detalii
23
06 2017
114

Funcţionarului public, cu recunoştinţă

Stimaţii noştri,

Ziua funcţionarului public are menirea să evidenţieze rolul şi importanţa profesiei pentru ţară şi fiecare cetăţean în parte. Anume Dvs., prin eforturile cotidiene, abnegaţia şi responsabilitatea de care daţi dovadă zi de zi, creaţi imaginea Republicii Moldova atât pe plan naţional, cât şi cel internaţional. De Dvs. depinde parcursul nostru, dezvoltarea şi fortificarea ţării. De munca Dvs. sunt legate speranţele oamenilor la un trai decent şi prosperitate.
Detalii
23
06 2017
81

Ştim să producem. Învaţăm să vindem

Comerţul electronic este utilizat pe larg în lumea întreagă, fiind în ascensiune şi în Republica Moldova. Ceea de ce avem nevoie acum este o bună promovare a acestei modalităţi de efectuare a comerţului, precum şi de încurajarea antreprenorilor să efectueze comerţul on-line.

Acestea şi alte idei au fost enunţate în cadrul unui forum dedicat comerţului on-line, organizat în incinta Centrului de Excelenţă IT „TEKWILL” de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova, în comun cu Saleszoneprima companie din ţara noastră, care vinde produse autohtone pe platforma Amazon.
Detalii
23
06 2017
61

Новый игрок на рынке страхования - «INTACT Asigurari Generale»

Компания «INTACT Asigurari Generale» получила лицензию Национальной комиссии по финансовому рынку на предоставление услуг общего страхования в разных населенных пунктах страны и стала 17-м участником рынка страхования Молдовы.

Регулятор разрешил компании предоставлять услуги общего страхования по восьми классам:
Detalii
22
06 2017
76

NEFCO oferă investiții pentru eficienţa energetică în sectorul public

Acordul Cadru destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public a fost semnat la Chișinău de către viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, din partea Republicii Moldova și Magnus Rystedt, directorul general al Corporației Financiare Nordice de Mediu.

Semnarea Acordului deschide calea pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică și mediu în sectorul public din țară. Acordul Cadru este aliniat la obiectivele Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). Finanțarea din partea NEFCO se oferă sub formă de investiții, împrumuturi şi garanții acordate, prioritar pentru cele care au impact benefic asupra mediului înconjurător.
Detalii
22
06 2017
42

Precondiţii pentru acordarea asistenţei macrofinanciare

Comisia pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European a aprobat alocarea asistenţei macrofinanciare în valoare de 100 mil. euro pentru Moldova. Decizia a fost luată la Bruxelles, unde o delegaţie a Moldovei, condusă de prim-ministrul Pavel Filip, a venit pentru a participa la negocieri cu conducerea Comisiei Europene.

Serviciul de presă al Parlamentului European menţionează că «asistenţa va fi direcţionată spre depăşirea consecinţelor provocărilor economice şi politice». Acordarea asistenţei este însoţită de înaintarea unor condiţii stricte pentru implementarea reformelor.
Detalii
22
06 2017
106

Încă 20 mil. lei din remitenţe au fost fost investiţi în economia ţării

Contracte de finanțare nerambursabilă în sumă de 7,26 mln. lei au fost semnate de 37 beneficiari ai Programului PARE 1+1. Ceremonia de semnare a contractelor a avut loc marți, 20 iunie, în incinta Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Antreprenorii beneficiari vor investi în economia țării circa 20 mil. lei și vor crea circa 150 locuri de muncă. Din cei 37 de antreprenori, care au semnat contractele de finanțare nerambursabilă, 15 sunt lucrători migranți reveniți în Republica Moldova. Determinarea lor de a reveni în țară și de a investi banii câștigați peste hotare în propria afacere, reprezintă scopul major al Programului PARE 1+1.
Detalii