19
06 2015
873

Băncile aflate sub supraveghere specială activează în regim normal

Băncile aflate sub supraveghere specială activează în regim normal. Nu vedem schimbări semnificative atît în comportamentul acestora, din informaţia pe care o primim practic zilnic de la ele, cît şi al deponenţilor, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Marin Moloşag, relatează Moldpres.

Deponenţii, dar şi persoanele juridice, au un comportament obişnuit, fără a crea distorsiuni în aceste bănci, dar şi pe piaţa bancară, a menţionat Moloşag.

BNM a instituit pe 11 iunie 2015 supraveghere specială pe un termen de trei luni la Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank. Decizia a fost luată în baza Legii instituţiilor financiare și este o măsură pentru obținerea unui volum mai mare şi mai detaliat de informaţii în comparaţie cu procedurile standard. Este o decizie atît în beneficiul clienţilor, cît şi al băncilor, al managementului şi acţionarilor. Este o măsură de remediere obişnuită, a precizat purtătoarea de cuvînt a BNM, Rodica Teleucă.

Alte trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, suspectate de tranzacţii dubioase de miliarde, se află sub administrare specială a BNM.

Cu referire la aceste bănci, prim-viceguvernatorul a informat că situaţia la băncile aflate sub administrare specială nu s-a schimbat. Se achită depozitele. Persoanele care doresc să-şi ridice depunerile o pot face. Există mijloace suficiente pentru aceasta. Ba mai mult ca atît, dacă au fost perioade în care persoanele fizice îşi ridicau mijloacele pînă la scadenţa depozitelor, acum avem o situație calmă cînd persoanele fizice așteaptă expirarea depozitului şi doar după aceasta îşi ridică mijloacele, astfel avînd şi o dobîndă pe depozite.

Marin Moloşag a precizat că BEM întoarce mijloacele deponenţilor din creditul luat de la Banca Naţională. BNM a acordat la finele lunii mai curent 800 de milioane de lei Băncii de Economii.

via | moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.