Știri

Italia: Moldovenii pot beneficia de indemnizație de șomaj

Migranții care muncesc în Italia și care și-au pierdut locul de muncă pot beneficia de o indemnizație de șomaj. Începând cu 1 mai 2015 a intrat în vigoare „Naspi”, noua indemnizație de șomaj, care este destinată celor care au pierdut involuntar locul de muncă. Pentru a putea avea dreptul la această indemnizație trebuie să fiți concediați sau să vă dați demisia pentru „giusta causa”. În cazul în care vă dați demisia fără a avea această motivație acceptată de legea italiană sau pur si simplu abandonați locul de muncă, implicit pierdeți și dreptul de a cere și de a obține indemnizația, notează actualitatea.it. Durata acestei noi indemnizații de șomaj care le înlocuiește pe precedentele, va fi reglementată în funcție de contribuțiile pe care muncitorul le-a plătit. Naspi înseamnă Nuova Assicurazione Sociale per l impiego (Noua asigurare socială pentru șomeri) și poate fi cerută doar de muncitorii care își pierd locul de muncă involuntar. Nu vor putea cere această indemnizație angajații din administrația publică care au contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și muncitorii din sectorul agricol care rămân excluși din această formă de protecție socială. Pentru a putea beneficia de acestă indemnizație, angajații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
  • în primul rând să nu mai figureze ca angajați prin intermediul uneia dintre cele două variante expuse mai sus și anume: să fi fost concediați sau să își fi prezentat demisia pentru un motiv just.
  • angajatul în cauză trebuie să aibă în ultimii patru ani măcar 13 (treisprezece) săptămâni lucrate, inclusiv taxele plătite.
  • angajatul trebuie să aibă măcar 30 de zile de muncă efectivă, în ultimele 12 luni, precedente șomajului.
Durata acestei indemnizații variază în funcție de taxele plătite la stat de către angajat, și poate ajunge până la un maxim de 24 de luni pentru cine a muncit în ultimii 4 ani, sau poate scădea până la 18 luni la data de 1 ianuarie 2017. Durata maximă prevăzută este egală cu jumătate din săptămânile acoperite de taxe în ultimii 4 ani precedenți zilei în care se pierde locul de muncă. Este important de știut faptul că, din calcul se exclud perioadele pentru care au fost deja percepute în trecut alte indemnizații de șomaj. Această indemnizație trebuie cerută într-un termen de prescripție de 68 de zile, care începe să curgă din momentul în care raportul de muncă încetează. Cererile prezentate după prescrierea acestui termen vor fi respinse. Nu în ultimul rând trebuie subliniat faptul că suma lunară ce va face obiectul acestei indemnizații, va fi calculată împărțind totalul salariilor din ultimii 4 ani, la numărul de săptămâni de contribuții. Rezultatul va fi astfel multiplicat cu 4,33. Ca de obicei, în Italia legile sunt complicate și întortocheate și chiar această ultimă indemnizație de șomaj confirmă această regulă.

via | stirilocale.md

1873 vizualizări

Data publicării:

19 Iunie /2015 16:30

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

italia | moldoveni | indemnizatii | şomaj

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon