22
06 2015
874

Folosirea dividendelor nerevendicate pentru modernizarea companiei – constituţională

Curtea Constituţională (CC) a respins vineri sesizarea Partidului Liberal (PL), care solicita să fie declarată neconstituţională prevederea Legii societăţilor pe acţiuni, conform căreia dividendele care nu au fost revendicate de acţionar timp de trei ani pot fi folosite la modernizarea companiei şi nu pot fi solicitate de acţionar.

Potrivit agenţiei «Infotag», în partea argumentativă liberalii au indicat că aceasta este o încălcare a dreptului la proprietate şi acţionarii societăţi nu sînt în drept să lipsească beneficiarii de venitul lor, comparînd acest punct cu exproprierea bunurilor.

Conform Constituţiei, proprietatea poate fi publică şi privată, formată din valori materiale sau intelectuale, şi nu poate fi folosită în detrimentul drepturilor, libertăţilor şi demnităţii persoanei, a spus deputatul liberal Ion Casian.

Reprezentanţii Guvernului şi Ministerului Economiei au indicat că nu este vorba despre dreptul la proprietate, ci despre dreptul de folosire.

Proprietate sînt considerate acţiunile, nu şi dividendele. Nimeni nu poate obliga acţionarul să folosească dividendele. Mai mult, legea spune clar că dividendele sînt transformate în active ale companiei doar în cazul în care vinovat este acţionarul. Adică, dacă deţinătorul pachetului de acţiuni nu a fost anunţat despre necesitatea de a primi dividendele, acesta are toate pîrghiile pentru a se adresa în instanţa de judecată. În cazul nostru acţionarii au fost anunţaţi şi intenţionat nu se prezintă la adunări, a spus viceministrul Economiei, Tudor Copaci.

Conform legislaţiei, decizia CC intră în vigoare din momentul pronunţării. Hotărîrea este definitivă şi irevocabilă.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.