Știri

Pâinea se va scumpi din 15 august cu aproximativ 15%. Explicația brutarilor din Moldova

Prețurile la pâine vor crește, de la 15 august, în medie cu 15%. Decizia a fost luată de către Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit care susțin că majorarea preţurilor la pâine este o necesitate stringentă pentru a evita falimentul sectorului respectiv, având în vedere pierderile care au fost generate începând cu anul 2014 și se datorează situației de pe piața internă, dar și de pe cea externă. Potrivit agenților economici din domeniu, majoritatea preţurilor la pâine vor fi stabilite la nivelul preţului de cost, cu rentabilitatea zero. Conform datelor noastre, în prezent 80% din pîinea şi produsele de panificaţie generează pierderi. Situaţia s-a creat ca urmare a mai multor factori, care nu depind de întreprinderile producătoare, printre care:
  • Modificarea preţurilor la pîine este influenţată semnificativ de creşterea preţului la făină. Acesta este factorul principal. Dacă în anul 2014 ponderea făinii în preţul de cost a pâinii a constituit 45%, astăzi ponderea făinii constituie 49%. Majorarea preţului la făină constituie 24,4%, iar pentru luna noiembrie 2015 agriculturii prognozează o creştere de până la 40%. Astfel, preţul grâului alimentar se poate majora de la 3,20 lei pentru 1 kg până la 4 lei pentru 1 kg.
  • În acelaşi timp, odată cu majorarea tarifelor la energie electrică cu 39,3% şi la gaze naturale cu 15 %, a crescut şi cota lor în preţul de cost a pâinii de la 10% până la 11,5%. În consecinţă, vor creşte preţurile la materia auxiliară cu 10% şi la materiale pentru împachetare cu 8%. Ulterior, acest fapt se va reflecta asupra tuturor produselor autohtone care sunt folosite în procesul de producere a pâinii.
  • Începând cu februarie 2015, se evidenţiază o creştere a cursului valutar, urmată de majorarea preţului materiei prime şi auxiliare pe piaţa internă şi regională (30% din volumul total al făinii achiziţionate, 60% - materie auxiliară, 20% - materiale pentru împachetare), enumeră aceștia într-un comunicat de presă.
Menționăm că Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit întruneşte cei mai mari producători de pîine şi produse de panificaţie din ţară.



via | contabilsef.md

1502 vizualizări

Data publicării:

14 August /2015 09:25

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

pâine | scumpiri | august | RM | Moldova

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon