Opinii

Plafonul taxelor locale: cui serveşte şi cine pierde?

O delegaţie a Congresului autorităților locale va încerca să convingă Guvernul şi Parlamentul să anuleze reintroducerea limitelor pentru taxele locale. Partidul liberal a contestat astăzi la Curtea Constituţională unele prevederi ale politicii bugetar - fiscale pentru anul 2014 care se referă la reintroducerea unui plafon maxim pentru taxele percepute de primării de la agenţii economici. Anterior şi Congresul Autorităţilor locale din Moldova a făcut publică o declaraţie prin care solicită parlamentului să anuleze plafonarea taxelor locale, care în opinia lor este şi o tentativă de limitare a autonomiei administraţiei publice locale. Mai multe detalii aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu: Aleşii locali - care sunt nemulţumiţi de reintroducerea unui plafon peste care nu pot trece taxele cerute de la antreprenori - spun că primăriile vor pierde din veniturile bugetare ce erau orientate spre dezvoltarea localităţii. Primarii sunt de părere că ideea de a nu admite taxe locale diferite la agenţi economici diferiţi nu este una viabilă şi ar putea avantaja doar unele afaceri. Tatiana Badan, preşedinta Congresului Autorităţilor locale spune că plafonarea taxelor este în favoarea antreprenorilor mari, deţinători de cazinouri, baze angro şi staţii petroliere:
„În primul rând, loveşte pe satele mari, oraşele mari şi mici. Bazelor angro, tuturor staţiilor petroliere le-au pus o maximă de şapte mii de lei şi atât. Pe când ei au un venit cu mult mai considerabil. Şi acum, venitul preponderent care a fost din taxele locale, prevăzut de către oraşe şi deja stabilit din luna decembrie, ei trebuie să-l micşoreze. Şi sunt, vă spun, undeva 200 de milioane de lei, estimativ, am făcut nişte calcule, şi acestea vor fi pierderi în bugetele locale.”
Limite la taxele percepute de administraţiile locale au existat şi mai înainte, dar acestea au fost anulate în 2011, pe motiv că sunt taxe locale şi ţin de autonomia locală. Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent ,,Expert –Grup” este de părere că această schimbare a normelor fiscale, operată fără a consulta reprezentanţii locali vorbeşte despre faptul că nu există claritate la delimitarea competenţelor între autorităţile locale şi cele centrale, care se referă la descentralizarea puterii şi autonomiei financiare:
„Primul lucru care trebuie rezolvat, este necesar de rezolvat, această competenţă de stabilire a plafoanelor, totuşi, este a parlamentului sau revine autorităţilor locale? Am în vedere, în primul rând, să se bazeze pe Constituţie şi pe conceptul de implementare a autonomiei publice, a autonomiei locale.”
Expertul susţine că argumentul autorităţilor precum că plafonarea taxelor locale este o urmare a reclamaţiilor mai multor agenţi economici care ar fi plătit taxe exagerate nu poate fi aplicat tuturor. El este de părere că primarii ar fi interesaţi să aibă o abordare flexibilă faţă de antreprenori, întrucât aceştia sunt cei care aduc investiţii şi generează venituri în bugetul local:
„Pe de o parte, există argumentele că este necesar de creat un mediu cât de cât echivalent pentru marea majoritate a agenţilor economici şi ca să se excludă cazurile când autorităţile locale cumva exercită presiuni nejustificate, fiscale, asupra agenţilor economici. Pe de altă parte, autorităţile publice locale ar fi interesate ca să fie taxele cât mai mici, ca să poată să-i atragă în localităţi, şi nu invers.”
Pe lângă plafonarea taxelor locale, deputaţii au votat şi anularea mai multor taxe, precum cea de evacuare a deşeurilor. Primarul Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a spus, azi, că din cauza acestor modificări bugetul primăriei ar putea pierde circa 40 de milioane de lei. Mai mulți primari, membri ai Congresului autorităților locale intenţionează să se întâlnească la sfârșitul acestei săptămâni cu reprezentanţi ai guvernului şi parlamentului pentru a discuta despre nevoia anularii plafoanelor pentru taxele locale.

via www.europalibera.org

3411 vizualizări

Data publicării:

15 Ianuarie /2014 17:52

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

plafonare | taxele locale | Codul fiscal | Moldova | autorităţile locale

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon