avatar

Editorial

În compartimentul «Editorial» sunt publicate informații pe tematici actuale din domeniul economic și fiscal, proiecte de finanțare, modificări legislative și alte subiecte în ajutorul antreprenorilor

21
10 2019
167

В План счетов введена Плата за выдачу предварительного индивидуального налогового решения

В «Monitorul Oficial» 18 октября 2019 г. опубликован и вступил в силу приказ об изменении и дополнении Плана счетов бюджетного учета и Методологических норм организации бухгалтерского учета и финансовой отчетности бюджетных учреждений, утвержденных Приказом Министра финансов №216 от 28 декабря 2015 г.

В частности, из документа исключен субсчет второго уровня 114631 — Сбор за пользование автомобильными дорогами Республики Молдова автомобилями, не зарегистрированными в Республике Молдова («виньетка»). Это наименование предоставлено субсчету второго уровня 114638. Также исключены счет 2630, субсчет первого уровня 23600 и субсчет второго уровня 263000.
Detalii
21
10 2019
96

Programul „Femeile în afaceri”, extins până în anul 2022

Programul „Femei în afaceri” se va desfăşura până în anul 2022 și va include cicluri a câte 3 ani, care vor acoperi următoarele etape de susţinere: iniţierea, lansarea şi creşterea întreprinderilor.

Executivul a aprobat vineri, 18 octombrie, proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii cu privire la aprobarea Programului-pilot „Femei în afaceri”.

Astfel, programul va trece de faza de pilotare și va fi extins cu încă trei ani, dat fiind faptul că, după cum a fost menționat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, acesta a fost un instrument guvernamental eficient de dezvoltare a antreprenoriatului feminin în Republica Moldova.
Detalii
21
10 2019
159

В План счетов бюджетного учета внесены изменения

В «Monitorul Oficial» 18 октября 2019 г. опубликован и вступил в силу приказ об изменении и дополнении Плана счетов бюджетного учета и Методологических норм организации бухгалтерского учета и финансовой отчетности бюджетных учреждений, утвержденных Приказом Министра финансов №216 от 28 декабря 2015 г.

В частности, в План счетов бухучета в бюджетной системе внесены шесть новых субсчетов второго уровня:

143118 – Штрафы, налагаемые Генеральным инспекторатом карабинеров;
Detalii
21
10 2019
83

A fost elaborat noul Cod silvic

Proprietatea privată asupra pădurilor se admite în cazul plantării acestora în conformitate cu prevederile legislației sau cu procesele naturale de extindere a vegetației forestiere pe terenurile aflate în proprietate și legalizate prin cadastrul funciar, iar dreptul de proprietate asupra terenurilor fondului forestier proprietate privată poate fi dobândit de către persoanele fizice și juridice în conformitate cu prevederile legislației.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a elaborat proiectul noului Cod silvic, care a fost examinat în cadrul ședinţei secretarilor de stat din 17 octombrie curent.
Detalii
18
10 2019
161

Изменения в бюджетной классификации

Сегодня, 18 октября, в «Monitorul oficial» опубликован приказ Министерства финансов об изменении бюджетной классификации, утвержденной приказом Минфина №28 от 24 декабря 2015 г.

В частности, в приложении №8 «Классификация программ – В. Виды деятельности» внесен новый код:

70273 Проект «Деятельность USAID – Лидер – Устойчивое развитие региона».

Приказ вступил в силу 26 сентября 2019 г.
18
10 2019
145

Facilități fiscale și vamale pentru construcția complexului sportiv

Mărfurile și serviciile importate/livrate pentru construcția unui complex sportiv din UAT Găgăuzia vor fi obiect al scutirii de unele taxe. În Monitorul Oficial din 18 octombrie curent a fost publicată Legea nr.131 din 4 octombrie 2019 privind scutirea de taxa vamală, de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale şi de taxa pe valoarea adăugată, fără drept de deducere, a mărfurilor şi serviciilor importate şi/sau livrate pentru construcția Complexului Sportiv „V.Mumjiev” în municipiul Comrat.

Facilitățile sunt acordate prin derogare de la prevederile Codului Vamal, Codului fiscal, Legii privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor şi ale Legii cu privire la tariful vamal.
Detalii
18
10 2019
114

Autonomie financiară lărgită pentru Curtea de Conturi

Curtea de Conturi se va putea adresa Parlamentului în cazul în care resursele financiare oferite sunt insuficiente pentru îndeplinirea mandatului. În Monitorul Oficial de astăzi, 18 octombrie 2019, a fost publicată Legea nr. 135 din 20 septembrie 2019 pentru modificarea art. 4 din Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova.

Astfel, art.4, ce reglementează bugetul Curții de Conturi, va prevedea că autoritatea are buget propriu, care se administrează independent în conformitate cu prevederile legale. Astfel, va fi asigurată o autonomie financiară lărgită a instituției supreme de audit public extern, după cum prevăd și practicile europene.
Detalii
18
10 2019
133

Rolul auditului intern în băncile centrale este discutat la Chișinău de reprezentanți din 15 țări francofone

Cea de-a XII-a ediție a Conferinței responsabililor de audit intern de la băncile centrale ale țărilor francofone a reunit la Chișinău reprezentanți din 15 state din Europa, Africa, America Centrală, America de Nord și Asia. Evenimentul se desfășoară în perioada 17-18 octombrie 2019, iar gazda oficială este Banca Națională a Moldovei (BNM).

Cristina Harea, viceguvernator al BNM, a menționat în deschiderea forumului: „Independența unei bănci centrale este condiția primară a eficacității acesteia pentru atingerea obiectivelor de bază în materie de politică monetară,
Detalii