Știri

Ce prevede proiectul de lege cu privire la crearea parcurilor IT, propus de MTIC

Ministerul Tehnologiei și Informației anunță că a pregătit un proiect de lege cu privire la crearea parcurilor IT și virtuale, informează AGORA. Dacă documentul trece de Parlament, acesta ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Potrivit ministrului Filip, legea vine ca o continuitate a facilităților fiscale pe care le-au avut companiile din sectorul IT până la sfârșitul lui 2015. Potrivit proiectului de lege, se propune ca firmele ce activează în parcurile IT să plătească doar un impozit unic de 7%. Acesta încorporează următoarele taxe și impozite: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicată datorate de angajați și angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxele rutiere datorate de rezidenții parcurilor, în conformitate cu legislația aplicabilă. Documentul prevede că celelalte taxe vor fi datorate de rezidenți conform modulului general stabilit. Printre beneficiile pe care le vor mai avea companiile din parcurile IT se numără:

  • Scutirea de la plata taxelor vamale și TVA la importul monitoarelor, tehnicii de calcul, echipamentului de rețea, părților componente, etc.
  • Alocații financiare, obținute prin concurs în cadrul programelor de stat.
  • Desfășurarea, cel mult o dată la 3 ani, a controalelor de stat asupra rezidenților parcului.

În schimb, rezidenții parcului vor fi obligați să transfere administrației parcurilor suma reprezentând impozitul unic în procent de 7% din venitul din vânzări. MTIC precizează că, dacă legea va fi modificată la un moment dat, rezidenții au dreptul, pe parcurs de 7 ani, să activeze conform prevederilor legii în vigoare până la data intrării în vigoare a noilor legi. Ministerul Tehnologiei Informației propune ca prezenta lege să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Proiectul de lege propus a fost avizat pozitiv de către comisia parlamentară economie, buget şi finanţe și urmează mâine să fie inclus pe ordinea de zi a Parlamentului pentru a fi votat în lectura I. Audierile în comisiile parlamentare au avut loc azi, 29 iulie. Proiectul de lege


 

via | agora.md

 

1635 vizualizări

Data publicării:

30 Iulie /2015 09:30

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

proiect de lege | crearea parcurilor | IT | MTIC

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon