18
06 2015
1030

Ministrul Educației despre posibile restanțe la salarii

În prezent restanțe la salarii în domeniul Educației nu sunt. „Dar asta nu înseamnă că ele nu pot apărea în toamnă”, a declarat ministrul Educației, Maia Sandu, într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit ei, în lipsa unui sprijin bugetar din partea comunității internaționale, situația devine una extrem de dificilă.

Tocmai s-a anunţat, şi nu e vorba doar de suport bugetar aşa cum îl înţelegem noi, sunt afectate şi resursele care vin pentru sprijinirea reformelor în sectoare, inclusiv în educaţie. De exemplu, în cazul nostru este un mare semn de întrebare dacă vom primi resursele de la Comisia Europeană pentru implementarea reformei în învăţământul profesional tehnic. Nu ştim ce se va întâmpla cu banii de la Banca Mondială. Deci, se creează nişte condiţii destul de proaste pentru continuarea reformelor. Cel puţin în cazul nostru sprijinul vine prin bugetul de stat, nu avem proiecte care să deburseze pe conturi separate. Şi atâta timp cât banii vin prin bugetul Republicii Moldova, trebuie să existe asigurare pentru finanţatori că aceşti bani nu ajung în altă parte. Ori, noi acum avem o problemă de stabilitate macroeconomică şi atâta timp cât nu vom elimina aceste incertitudini, atâta timp nu vom putea să beneficiem de resurse, a subliniat Sandu.

Se creează condiţii destul de proaste pentru continuarea reformelor.Maia Sandu.

Referindu-se la mesajul transmis recent de șeful Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, care a anunțat despre blocarea celor 45 de mln de euro promiși Republicii Moldova, Maia Sandu l-a calificat drept unul îngrijorător.

Eu cred că dânsul s-a referit la ceea ce se întâmplă în sistemul bancar, s-a referit la această fraudă despre care toată lumea vorbeşte. E un mesaj îngrijorător. Este bine că partenerii noştri externi ne vorbesc într-un limbaj direct şi sperăm că toţi cei vizaţi vor înţelege acest limbaj, dar nu sunt sigură. Următoarele săptămâni vor arăta dacă acest lucru se întâmplă, a mai adăugat șefa de la Educație.

Menționăm că în mesajul său Kremer a mai declarat că cele trei bănci care în prezent sunt administrate special de BNM, trebuiesc lichidate. Totodată acesta a atras atenția asupra nivelului corupției în instituțiile guvernamentale, care potrivit lui a crescut semnificativ.

via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.