Opinii

Medic igienist: Carnea prelucrată termic NU trebuie să ajungă în farfuriile oamenilor dacă a avut agenți patogeni

În timp ce directorul interimar al Agenției pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Grigore Porcescu, dă asigurări pentru AGORA că norma de sănătate publică aprobată de Guvern săptămâna trecută nu contravine siguranței alimentare, medicii de la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) nu sunt de acord cu această afirmație. Ba mai mult, acest document nu a ajuns să fie avizat nici de CNSP. Medicul igienist de la Secția sănătatea alimentelor din cadrul CNSP, Vasile Odobescu, spune că nu a văzut acest proiect. Tot ceea ce ține de produsele din carne este prerogativa Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Ei se ocupă nemijlocit de toate produsele de uz alimentar, pe tot lanțul, cum s-ar spune de la furcă la furculiță. Supraveherea produsului, importul, exportul, tot ce ține de produse de origine animală, este domeniul lor, a declarat pentru AGORA Vasile Odobescu. „Carnea prelucrată termic este periculoasă" Cu toate acestea, sursa spune că aceast tip de produs este periculos. Dacă a fost prelucrată termic având deja agenți patogeni, acest produs categoric nu trebuie să ajungă în farfuriile oamenilor. Din câte îmi amintesc, înainte produsele din carne se prelucrau termic, dar nu erau folosite în consumul uman. Fie erau nimicite, fie ANSA decidea, în funcție de agentul patogen, unde să întrebuințeze carnea în alte scopuri decât consumul alimentar, spune Odobescu. Declarațiile șefului ANSA, Grigore Porcescu Șeful ANSA, Grigore Porcescu, declară în cadrul unui interviu exclusiv pentru AGORA că acest tip nu este pentru consum, ci pentru a fi utilizat în alte scopuri. Totodată, acesta a mai făcut o declarație cel puțin interesantă - produsele din carne prelucrate termic pot fi utilizate în salam. Nu are impact asupra sănătăți animalelor sau a sănătății oamenilor. Când sunt importate în Moldova sunt utilizate cu un scop - de a le utiliza în produse conservate. Salamul spre exemplu este un produs conservat. Și atunci ele mai trec încă o prelucrare termică. Aici nu este niciun impact asupra sănătății umane, a spus sursa. Și Ministerul Agriculturii a venit astăzi cu o precizare la acest subiect. Potrivit sursei, produsele din carne (specificate în Hotărârea de Guvern din 5 august 2015), nu sunt destinate consumului uman direct ci vor servi ca materie peimă în industria de prelucrare a cărnii.

via | agora.md

1525 vizualizări

Data publicării:

14 August /2015 14:20

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

medical | carne | farfuriile | agenți patogeni

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon