avatar

Monitorul SFS

Constituie un compartiment în care sunt publicate toate noutățile ce țin de activitatea Serviciului Fiscal de Stat

13
12 2019
483

SFS a lansat serviciul electronic de achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni

Începând cu această săptămână, Serviciul Fiscal de Stat a lansat un nou serviciu electronic„Achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni”. Acesta permite achitarea tuturor impozitelor și taxelor prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

Totodată, serviciul lansat reprezintă un instrument prin care contribuabilii au posibilitatea să transfere, printr-o singură notă de plată, suma integrală pentru achitarea tuturor impozitelor și taxelor. Suma va fi direcționată automat către destinațiile de buget prestabilite, fără indicarea rechizitelor, iar contribuabilul va selecta doar impozitele care urmează a fi achitate.
Detalii
12
12 2019
533

SFS verifică activitatea taximetriștilor în cadrul acțiunilor planificate pentru luna decembrie

Serviciul Fiscal de Stat continuă acțiunile de verificare a contribuabililor din diferite domenii ale economiei naționale.

Astfel, astăzi, 12 decembrie 2019, Serviciul Fiscal de Stat în comun cu Agenția Națională Transport Auto și Inspectoratul Național de Patrulare, au verificat activitatea transportatorilor de pasageri din regim taxi.

După ce agenții de circulație au „tras pe dreapta” un șir de mașini de taxi, aceștia au fost verificați dacă activează legal, dacă eliberează bonul de casă, precum și dacă nu au alte abateri de la legislație. Menționăm, că acțiunile de astăzi fac parte din planul de verificări pentru luna decembrie.
Detalii
03
12 2019
52

Veniturile BPN au depășit 35 mld. lei

În lunile ianuarie – noiembrie 2019, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat încasări în bugetul public național de peste 35 mld. lei. Acestea sunt cu 5,6% mai mari comparativ cu perioada similară a anului 2018 (sau cu 1,9 mld. lei).

Respectiv, la cele patru componente ale BPN au fost înregistrate următoarele venituri.

La bugetul de stat în 11 luni ale anului curent au fost încasate 15,3 mld. lei, ceea ce constituie cu 644,1 mil. lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind cu 4,4%.
Detalii
29
11 2019
350

Ce domenii de activitate vor fi supuse controalelor fiscale în luna decembrie

Serviciul Fiscal de Stat anunță agenții economici despre faptul că, pe parcursul lunii decembrie 2019, aceștia vor fi supuși verificărilor (controale fiscale prin metoda verificării operative).

Verificărilor vor fi supuse următoarele genuri de activitate:

– prestarea serviciilor de transport auto de pasageri, inclusiv în trafic național în regim de taxi, pe rute urbane/interurbane și în trafic internațional;

– prestarea serviciilor de alimentație publică;

– desfășurarea comerțului electronic;
Detalii
29
11 2019
388

La data de 25 decembrie expiră termenul de achitare a impozitului pe avere

Impozitul pe avere se aplică asupra proprietății persoanelor fizice sub formă de bunuri imobiliare cu destinație locativă şi căsuțe de vacanță (cu excepția terenurilor), a căror totalitate întruneşte, cumulativ, următoarele condiții:

• valoarea estimată totală constituie 1,5 mil. lei şi mai mult
• suprafața totală constituie 120 m2 şi mai mult.


Contribuabilii care au fost identificați, la situația din 1 noiembrie 2019, în calitate de subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere, sunt informați, prin intermediul avizelor de plată, despre suma impozitului ce urmează a fi achitată.
Detalii
27
11 2019
139

SFS participă la lucrările Forumului Global al OCDE

Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova participă la cea de-a X-a ședință aniversară a Forumului Global al OCDE privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale (Forumul Global), care se desfășoară în perioada 26-27 noiembrie 2019 la Paris, Franța și întrunește circa 500 de participanți din 142 state.

Țara noastră a devenit membru al Forumului Global în noiembrie 2016. În prezent, Serviciul Fiscal de Stat, în calitate de autoritate competentă, realizează schimbul de informații în scopuri fiscale, la solicitare, cu autoritățile fiscale partenere în baza a 50 de tratate bilaterale privind evitarea dublei impuneri și în baza Convenției multilaterale OCDE privind asistența administrativă reciprocă în materie fiscală (în vigoare pentru Republica Moldova din 01.03.2012), ai cărei semnatari sunt la etapa actuală 130 jurisdicții.
Detalii
27
11 2019
156

Concursul pentru evaluatori, anunțat

Serviciul Fiscal de Stat, în conformitate cu prevederile art. 203 alin. (2) din Codul fiscal, anunţă pentru persoanele fizice și juridice competente certificate în domeniul evaluării concursul pentru aprobarea anuală a Listei persoanelor cu drept de evaluare a bunurilor sechestrate de către SFS.

Pentru participarea la concurs, persoanele interesate urmează să depună, până la 6 decembrie 2019, următoarele documente:
cererea de participare;
• certificatul de competență a evaluatorului;
• scrisoarea de intenție în care să fie indicate domeniile în care se dorește efectuarea evaluării bunurilor, specializarea evaluatorului, descrierea activităților de evaluare realizate anterior, alte informații la discreția solicitantului.
Detalii
25
11 2019
325

Ateliere de lucru pentru contribuabilii din toate domeniile de activitate

Procesul de informare a contribuabililor este un obiectiv prioritar în activitatea Serviciului Fiscal de Stat. Din acest considerent, SFS desfășoară cu regularitate ateliere de lucru care sunt inițiate și se desfășoară conform graficelor aprobate și publicate trimestrial pe pagina web a SFS.

Tematica seminarelor se stabilește în baza subiectelor prioritare pentru perioada respectivă (modificarea/completarea actelor legislative și normative, riscurile identificate la nivel central și la solicitările contribuabililor).
Detalii
25
11 2019
811

Calendarul fiscal al contribuabilului pentru luna decembrie 2019

Stimați contribuabili, Serviciul Fiscal de Stat vă propune acest Calendar, reamintind datele prezentării rapoartelor fiscale în luna decembrie 2019.

Vă atenționăm că la 26 decembrie expiră termenul de achitare a impozitelor, taxelor și a contribuțiilor de asigurări sociale și termenul de prezentare a dărilor de seamă fiscale.

Calendarul fiscal al contribuabilului


Detalii
20
11 2019
107

SFS participă la ședința Consiliului coordonator al conducătorilor autorităților fiscale din CSI

Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova participă, astăzi, 20 noiembrie 2019, la cea de-a XXVI-a ședință a Consiliului Coordonator al Conducătorilor Serviciilor Fiscale din țările membre CSI.

Evenimentul se desfășoară în capitala Federației Ruse, orașul Moscova. În cadrul reuniunii sunt puse în discuție subiecte ce țin de administrarea fiscală, cooperarea internațională, sistemele de impozitare etc.

Din partea Serviciului Fiscal de Stat al Moldovei, cu o prezentare în fața colegilor din țările CSI a venit Iuri Lichii, Director adjunct al SFS.


Detalii