19
06 2015
676

În războiul start-up-urilor, Europa este copleşită valoric de America

Start-up-urile devin jucători tot mai importanţi în economia mondială de astăzi, însă Europa pare să fi pierdut deja lupta pe acest teren în faţa SUA. Valoarea tota­lă a celor 40 de start-up-uri euro­pene care au o capi­talizare individuală de peste 1 mld. do­lari ajunge doar la jumătate din valoa­rea de piaţă actuală a start-up-ului ame­rican Facebook, o reţea de sociali­za­re accesată de aproape 1 mili­ard de persoane zilnic.

„Unicornii“ europeni, aşa cum sunt nu­mite start-up-urile care trec de pra­gul de 1 mld. dolari, valorează 120 mld. do­lari, în timp ce Facebook are o ca­pi­talizare de 227 mld. dolari, scrie CNBC.

În ultimul an, 13 start-up-uri din Europa au reuşit să atingă o capi­talizare de 1 miliard dolari, printre cele mai cunoscute fiind Shazam, aplicaţie dezvoltată de un grup de britanici şi care identifică melodiile difuzate la radio sau prin orice alte mijloace, şi BlaBlaCar, aplicaţia de ridesharing a unor francezi, care a de­ve­nit disponibilă din acest an şi în România.

Spre com­pa­raţie, start-up-ul a­me­­rican Uber, ca­re a dezvoltat apli­­caţia de ride­sha­ring cu acelaşi nume, are o valoare de piaţă de 40 mld. dolari.

Europa are în total 40 de start-up-uri a căror capita­li­za­­re individuală de­pă­şeşte 1 mld. dolari faţă de 30 în urmă cu un an. Între timp, trei dintre „uni­corni“ şi-au pierdut statutul de animal fan­tastic. În SUA, 22 de start-up-uri au re­uşit să depăşească pragul de 1 mld. do­lari ca valoare de piaţă în ultimele 12 luni. „Cred că avem nevoie să ne rede­finim ambiţiile, astfel încât să creăm companii de 10 mld. dolari. Aceasta va fi următoarea provocare”, a spus Manish Madhvani, managing partner la banca de investiţii GP Bullhound.

Cele mai multe start-up-uri europene din clubul celor care au ajuns la o capitalizare de 1 miliard dolari provin din Marea Britanie, valoarea totală a „unicornilor” britanici fiind de 40,4 miliarde dolari. Marea Britanie este urmată în acest clasament de Suedia, Rusia şi Germania.

Potrivit datelor GP Bullhound, o treime din start-up-urile de 1 miliard dolari din Europa activează în domeniul tehnologic-financiar.

Start-up-urile europene din domeniul tehnologiei au obţinut finanţări de 5,6 miliarde dolari în acest an, dublu faţă de suma strânsă tot anul trecut, şi anume 2,9 miliarde dolari.


via | www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.