avatar

Întrebări şi răspunsuri

Compartimentul „Întrebări și Răspunsuri” conține materiale prezentate de către autorii revistei din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Colegiul de redacție sau parvenite prin intermediul Ediției electronice monitorul.fisc.md. Inspectorii fiscali răspund la întrebările parvenite din partea contribuabililor cu privire la implementarea corectă și unică a legislației fiscale în vigoare

20
01 2017
45

Taxa de studii, pentru care se eliberează bon de casa, se achită de catre studenți la începutul anului

Taxa de studii, pentru care se eliberează bon de casa, se achită de catre studenți la începutul anului. Dar peste câteva luni studentul se exmatriculează și rambursăm suma achitată. Este obligat studentul să restituie bonul de casa, ca sa-l anexam la registrul de casa? Dar în cazul când a pierdut bonul, cum se procedează?
Detalii
20
01 2017
72

Întreprinderea a distribuit patru numere de telefonie mobila pentru lucrători în scopuri de serviciu, dar aceștia le folosesc în scopuri personale

Întreprinderea a distribuit patru numere de telefonie mobila pentru lucrători în scopuri de serviciu, dar aceștia le folosesc în scopuri personale. Cheltuielile pentru serviciul de telefonie sunt achitate de întreprindere. Cum să le reflectăm în evidența contabilă și care sunt formulele contabile? Trebuie să reținem impozit din acest venit al lucrătorului? La sfârsit de an aceste cheltuieli vor fi deductibile sau nu?
Detalii
18
01 2017
237

Наша фирма приобрела легковой автомобиль в лизинг на 5 лет.

Наша фирма приобрела легковой автомобиль в лизинг на 5 лет. Стоимость автомобиля составляет 966 966.00 леев, лизинговая компания ежемесячно выписывает фактуру на сумму кредита + % по кредиту. Как мне отразить ее в VEN12 и как правильно отразить начисление амортизации?
Detalii
18
01 2017
377

Нас интересуют правила начисления дивидендов за 2016 год и их отражение в отчетах.

Нас интересуют правила начисления дивидендов за 2016 год и их отражение в отчетах. Необходимо ли физическому лицу их декларировать (предприятие стало плательщиком НДС, в августе сдан отчет IVAO2015 (выручка от продаж 1123300, налог 33 699 леев был уплачен, на сегодняшний день прибыль с августа приблизительно 260 000 леев). Как рассчитать дивиденды? По какой ставке?
Detalii
17
01 2017
220

Notarul public „X” a procurat un autoturism, la preț de 484 000 lei, pe care îl folosește în activitatea notarială

Notarul public „X” a procurat un autoturism, la preț de 484 000 lei, pe care îl folosește în activitatea notarială (deplasări la domiciliul clientului, deplasări la diferite seminare etc.). Din care valoare se va calcula uzura acestui autoturism în scopuri fiscale: din 200000 lei sau din 484 000 lei?
Detalii
17
01 2017
323

Compania „A” cu sediul în Bulgaria prestează servicii de administrare și mentenanță adreselor IP

Compania „A” cu sediul în Bulgaria prestează servicii de administrare și mentenanță adreselor IP. Beneficiarul serviciilor este compania B – rezident al Republicii Moldova. În scopul impozitării cu TVA, locul livrării serviciilor se va considera Republica Moldova sau Bulgaria? În scopul impozitării cu impozitul pe venit, venitul dat se va considera obținut în Republica Moldova sau în Bulgaria?

Detalii
27
12 2016
273

Privind obligația de declarare și achitare a impozitului pe venit din câștigul de la cazinou

Pe parcursul anului 2014 am avut câștiguri de la jocuri de noroc. Jucam de acasă, on-line, pe site-uri înregistrate oficial în acest scop. Banii câștigați firma deținătoare de cazinou online transfera pe contul bancar, indicat de mine. Inspectoratul fiscal a inițiat control fiscal sub pretext că nu am achitat impozitul pe venit din câștig. Am obligația să declar și să achit impozit pe venit din câștigul de la cazinou?
Detalii
27
12 2016
240

О процедуре обжалования платежного извещения о поимущественном налоге

Какова процедура обжалования платежного извещения о поимущественном налоге в случае, когда налогоплательщик не согласен с суммами поимущественного налога, исчисленными к уплате налоговым органом, или с другими положениями, содержащимися в платежном извещении?
Detalii