Știri

Starea de urgență va fi extinsă

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii privind propunerea de extindere a stării de urgență. Astfel, se propune prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Proiectul urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare.

 

Precizăm, Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Reamintim, Parlamentul a declarat stare de urgență la 24 februarie 2022, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale în contextul conflictului din regiune. Ulterior, perioada stării de urgență a fost extinsă.

 

Totodată, informăm că prin derogare, pe perioada stării de urgență, se prelungește termenul de aplicare a cotei reduse a TVA în mărime de 6% la produsele alimentare și/sau la băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de serviciile conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din Economia Moldovei.  Cota redusă a TVA în mărime de 6% pentru mărfurile/serviciile, realizate în cadrul activităților, atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei (HORECA) se aplică:

 - pe întreg teritoriul ţării şi pe perioada stării de urgenţă, cu condiţia declarării acestei stări de către Parlament în conformitate cu prevederile Legii nr.212/2004;

- pe întreg teritoriul ţării şi pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică, cu condiţia declarării acestei stări de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică în conformitate cu prevederile Legii nr.10/2009.

 

 

Amintim, prin politica bugetar-fiscală 2024 cota TVA pentru livrările de mărfuri/servicii realizate în cadrul activității întreprinderilor din domeniu HORECA, specificate în art. 96 litera b), la liniuţele a opta şi a noua, a fost redusă de la 12% la 8%. Astfel, în lipsa declarării pe întregul teritoriu a țării a stării stării de urgenţă, mărfurile/serviciile, realizate în cadrul activităților, atribuite la secțiunea I a CAEM (HORECA) se vor impune cu TVA la cota de 8%, prevăzută la art.96 lit. b) liniuțele 8 și 9 din Codul fiscal. Detalii aici.

 

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

925 vizualizări

Data publicării:

20 Septembrie /2023 11:51

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

stare de urgenta

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon