19
01
2015

36171

Prorata privind T.V.A. - aspecte fiscale și contabile
Contribuabilii, subiecţi impozabili cu T.V.A., sînt obligaţi să declare şi să achite la buget, pentru fiecare perioadă fiscală, suma T.V.A., care se determină ca diferenţă dintre sumele T.V.A. achitate sau ce urmează a fi achitate de către cumpărători pentru mărfurile, serviciile livrate lor, şi sumele T.V.A. achitate sau ce urmează a fi achitate furnizorilor la momentul procurării valorilor materiale, serviciilor folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător în perioada fiscală respectivă, ţinîndu-se cont de dreptul de trecere în cont.
În cazul achitării T.V.A. la buget, subiecţilor impozabili li se permite trecerea în cont a sumei T.V.A. achitate sau care urmează a fi achitate furnizorilor plătitori ai T.V.A. pe valorile materiale, serviciile procurate pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfăşurării activităţii de întreprinzător. Însă, în realitate, contribuabilul poate înregistra procurări destinate efectuării atît livrărilor impozabile, cît și livrărilor scutite de T.V.A.
În contextul prevederilor respective, propunem examinarea următorului exemplu:
Exemplul 1: Entitatea ce activează în domeniul construcțiilor și comercializării imobilelor, construiește o casa cu spații locative și comerciale, ce vor constitui, la momentul comercializării, livrări scutite de T.V.A.1 - în cazul spațiilor locative și livrări impozabile cu T.V.A.2 - în cazul spațiilor comerciale.
Bunurile și serviciile achiziționate au fost utilizate atît pentru construcția spațiilor locative, cît și celor comerciale, fără a fi posibilă divizarea acestora drept fiind destinate în exclusivitate livrărilor impozabile sau în exclusivitate livrărilor scutite de T.V.A. Astfel, deductibilitatea sumei T.V.A. aferente bunurilor și serviciilor achiziționate, se va aprecia în baza prevederilor art. 102 alin. (3) din CF.
În cadrul activității de antreprenoriat, suma T.V.A. aferentă procurărilor de bunuri și servicii, achitată sau care urmează a fi achitată, poate fi atribuită la:

S-a calculat astfel:
Prorata lunară = Valoarea livrărilor impozabile efectuate (fără T.V.A.)/ Valoarea livrărilor totale efectuate (fără T.V.A.)
Prorata defenitivă = Valoarea livrărilor impozabile efectuate (fără T.V.A.) pe durata unui an fiscal/ Valoarea livrărilor totale efectuate (fără T.V.A.) pe durata unui an fiscal, adică 0,89 corespunzător.
Indicatorii reflectați în tabelul de mai sus, în coloana (4), sunt sistematizați din registrul de evidenta a livrărilor de mărfuri și servicii, cu divizarea informației privind valoarea livrărilor impozabile și scutite de T.V.A. pentru fiecare lună în parte; Indicatorii din coloanele (6 și 7) sunt colectați din registrul de evidență a procurărilor de mărfuri și servicii, aferente livrărilor impozabile, precum și celor mixte.
În baza exemplului, mărimea trecerii în cont a T.V.A., determinată lunar, prin aplicarea proratei față de suma T.V.A., achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care sunt utilizate pentru efectuarea livrărilor atît impozabile, cît și scutite de T.V.A., în baza prevederilor art. 102 (3) din CF, este reflectată în coloana 10.
Prorata definitivă se determină în modul descris mai sus, la completarea declaraţiei privind T.V.A., pentru ultima perioadă fiscală a anului şi se bazează pe indicatorii anuali ai livrărilor. Diferenţa dintre suma T.V.A. trecută în cont în perioadele fiscale precedente (indicatorii din coloana nr. 9) şi suma T.V.A. determinată drept urmare a aplicării proratei definitive (indicatorii din coloana nr. 9, ultimul rînd) se reflectă în declaraţia pentru ultima perioadă fiscală a anului, în boxa 16
_________________________________________
1 În baza prevederilor art. 103(1) din CF;
2 În baza prevederilor art. 103(1) din CF;
3 Conturilor de gradul I din clasele 1-7 sînt obligatorii pentru toate entităţile, iar conturile de gradul I din clasele 8-9 şi conturile de gradul II din toate clasele au un caracter de recomandare, conform prevederilor Planului general de conturi contabile.
4 În baza prevederilor Ordinului IFPS nr. 1164 din 25.10.2012 Cu privire la aprobarea formularului Declarației privind T.V.A. și a Modului de completare a Declarției privind T.V.A.
- deduceri (sub formă de trecere în cont a T.V.A.) sau
- raportată la consumurile/cheltuielile perioadei.
- valoarea livrărilor impozabile (fără T.V.A.), cu excepţia avansurilor primite, pentru a căror efectuare se utilizează valorile materiale, serviciile în cauză;
- valoarea totală a livrărilor impozabile (fără T.V.A.) şi a livrărilor scutite, cu excepţia avansurilor primite, pentru efectuarea cărora se utilizează valorile materiale, serviciile în cauză.
- registrul de evidenta a livrărilor de mărfuri și servicii, întocmit în baza prevederilor art. 118 din CF, cu divizarea informației privind valoarea livrărilor impozabile și scutite de T.V.A. pentru fiecare lună în parte;
- registrul de evidență a procurărilor de mărfuri și servicii, întocmit în baza prevederilor art. 118 din CF, aferente:
- livrărilor impozabile;
- livrărilor mixte;
- livrărilor scutite de T.V.A. fără dreptul trecerii în cont a T.V.A.


-
Domeniu:
-
Nr. revistei:
-
Autorul|Newsmaker: