Știri

Importurile și livrările de gaze naturale și de energie electrică: se propun modificări la CF

Se propune introducerea unui regim special pentru importurile și livrările de gaze naturale prin rețele de gaze naturale și de energie electrică, potrivit căruia locul livrării de gaze prin rețelele de gaze naturale și a energiei electrice, înainte ca bunurile să ajungă în etapa finală de consum, trebuie să fie locul în care clientul și-a stabilit sediul activității economice. Livrarea de energie electrică și de gaze naturale în etapa finală, adică de la comercianți și distribuitori către consumatorul final, se impozitează la locul unde clientul utilizează și consumă efectiv bunurile.

 

Ministerul Finanțelor de comun cu Ministerul Energiei, companiile din sectorul energetic, precum și cu suportul Secretariatului Comunității Energetice în cadrul proiectului EU4Energy,  au elaborat un proiect de modificarea a uor acte normative (Codul fiscal și Legii nr.1417/1997 pentru punerea în aplicare a Titlului III al CF). Proiectul a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali.

 

După cum se menționează în nota proiectului, acesta prevede armonizarea legislației fiscale în domeniul TVA în ceea ce privește normele referitoare la locul livrării/locul prestării și obligațiile operatorilor din sectorul gazelor naturale și energiei electrice, fără însă a viza modificarea cotelor de impozitare cu TVA pentru livrările de gaz natural și energie electrică sau pentru prestările de servicii de transport al acestor bunuri sau de acordare a accesului la rețeaua de energie electrică sau la cea de gaze naturale. Prin aceste reglementări se evită astfel orice denaturare a concurenței între țări și va facilita tranzacțiile transfrontaliere.

 

În primul rând, în proiect se propune completarea Codului fiscal,  cu noțiunile TVA colectat, ce va reprezenta suma TVA aferentă livrărilor de bunuri și/sau prestărilor de servicii impozabile efectuate sau care urmează a fi efectuate de subiectul impozabil înregistrat ca plătitor de TVA, precum și TVA aferentă operațiunilor pentru care subiectul impozabil este obligat la plata TVA, precum și cu TVA deductibil – ce reprezintă suma TVA datorată sau achitată de către subiectul impozabil înregistrat ca plătitor de TVA, pentru procurările efectuate sau care urmează a fi efectuate.

 

După cum s-a menționat anterior, sunt propuse reglementări privind locul livrării de energie electrică și gaze naturale. În acest sens, se precizează că locul livrării pentru operațiunile cu energie electrică și gaze naturale, în conformitate cu legislația europeană, sunt: în cazul livrărilor către un comerciant subiect impozabil, locul livrării se consideră a fi locul în care acel comerciant subiect impozabil își are sediul pentru care se livrează bunurile ori, în absența unui astfel de sediu, locul în care acesta are domiciliul stabil sau reședința sa obișnuită; în alte situații decât cea menționată mai sus, locul livrării reprezintă locul în care cumpărătorul utilizează și consumă efectiv bunurile.

Astfel, atunci când cumpărătorul nu consumă efectiv gazele naturale, energia electrică, energia termică sau energia utilizată pentru răcire ori le consumă doar parțial, se consideră că bunurile în cauză neconsumate au fost utilizate și consumate în locul în care cumpărătorul își are sediul pentru care se livrează bunurile respective. În absența unui astfel de sediu, se consideră că acesta a utilizat și a consumat bunurile respective în locul în care își are domiciliul sau reședința obișnuită. Livrarea de gaze naturale prin rețelele de gaze naturale și livrarea de energie electrică sunt impozitate la locul de stabilire al clientului. Prin urmare, este necesar ca pentru a evita dubla impozitare, importul de astfel de produse să fie scutit de TVA cu drept de deducere.

Dacă să ne referim la reglementările propuse privind locul prestării serviciilor, în proiect se precizează că loc al prestării serviciilor (constând în acordarea accesului la rețele de gaze naturale, la rețelele electrice ori la rețelele termice sau la rețelele de răcire, transportul și distribuția prin intermediul rețelelor respective, precum și alte prestări de servicii legate direct de acestea și cele constând în rezervare de capacitate de producere a energiei electrice când prestatorul nu are sediul, domiciliul sau reședința obișnuită în Republica Moldova), este locul unde beneficiarul este stabilit sau își are domiciliul stabil ori reședința obișnuită.

 

Totodată, art.101 din Codul fiscal, ce stabilește modul de calculare și achitare a TVA, se propune a fi completat cu prevederi noi ce se referă la Declarația TVA, restituirea TVA etc. Detalii aici.

 

Conform proiectului, aceste prevederi ar putea intra în vigoare din 1 ianuarie 2026.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

85 vizualizări

Data publicării:

14 Aprilie /2025 11:41

Catalogul tematic

T.V.A.

Etichete:

Codul fiscal | consultari publice | energie electrica | livrare de gaze naturale | T.V.A

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon